Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko-irska kulturološka udruga u suradnji s Udrugom građana Zapruđe, već sedmu godinu za redom organizira Festival povodom Dana Svetog Patrika i Irski tjedan u Zagrebu!


Po uzoru na Dublin i Berlin, u kojima se održavaju poznati festivali na otvorenom povodom dana Svetog Patricka, Hrvatsko-irska kulturološka udruga u suradnji s Udrugom građana Zapruđe već sedmi put organizira u Zagrebu proslavu Dana Sv.Patricka.

Vezani članci Zagreb šest mjeseci nakon razornog potresa - 2 Europski parlament odobrio Hrvatskoj 683,7 milijuna eura za saniranje posljedica potresa Slabiji potres u Zagrebu Slabiji potres probudio Zagrepčane: ''Baš je ljuljalo. Čula sam luster kako zvecka, krevet mi se micao"

Ove će se godine festival održati na Trgu Francuske Republike u petak 16. ožujka i subotu, 17. ožujka 2012. na sam dan Sv.Patricka, u obliku tradicionalnog Free Open air festivala, a Irski tjedan će se prigodno obilježiti i na Trgu Petra Preradovića od 12. do 16. ožujka.

Uz glazbene nastupe 20-ak bendova, između kojih dolazi i najpopularniji U2 tribute band u Europi iz Italije, nastupit će preko 100 plesača, koji će izvoditi Irske tradicionalne plesove, plesove s bakljama, učiti posjetitelje irskim plesovima i osigurati dobru zabavu. Zagrebačka proslava je jedina proslava takve vrste u čitavoj regiji, pa nam plesači Irskih tradicionalnih plesova dolaze i iz drugih, susjednih nam država.

Prijašnje proslave dana Svetog Patricka na Zrinjevcu, Bundeku i Istočnom parkiralištu zagrebačkog velesajma okupile su i do dvadeset tisuća građana. Zahvaljujući interesu građana i potpori Grada Zagreba odlučili smo proslavu vratiti u uži centar grada.

Organizatori proslave, Hrvatsko irska kulturološka udruga i Udruga građana Zapruđe pripremili su zanimljiv i veseli sadržaj za sve koji su zainteresirani kako za irsku državu, tako i za irsku glazbu i kulturu. Osnovna ideja festivala je prikazati kako je jednostavno donijeti živost gradu, stvoriti besplatnu, a opet kvalitetnu zabavu usred grada, te donijeti Zagrebu osjećaj velikog grada, kao što su Dublin ili Berlin, u kojima su takve proslave dio života.