Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Drugi veliki pobjednik ovogodišnjeg festivala u Puli hvaljeni je 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Schmidta, koji je dobio nagradu za režiju, glavnu mušku ulogu,masku, scenografiju i kameru.


Na nacionalnom festivalu filma u Puli mali su ponovno pobijedili velike.

>> 59. Festival igranog filma u Puli otvoren fantastičnim vatrometom!

Vezani članci Policija, ilustracija Tragedija na festivalu glazbe: Unatoč naporima liječnika, preminuo 22-godišnji njemački državljanin Party na plaži Zrće, ilustracija U Austriji zabilježena najmanje 94 slučaja zaraze koronavirusom nakon povratka mladih s festivala na Zrću

Veliku zlatnu Arenu za najbolji film, kao i nagradu Breza za najboljeg debitanta te nagrade za ton, montažu i najbolju sporednu ulogu (Mate Gulin) dobilo je 'Pismo ćaći', mali, nezavisni film Dražena Čučića na granici dokumentarnog i igranoga, uz minimalni budžet, snimljen u produkciji Hrvatskog filmskog saveza.

Drugi veliki pobjednik ovogodišnjeg festivala u Puli hvaljeni je 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Schmidta, koji je dobio nagradu za režiju, glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac), masku, scenografiju i kameru te Oktavijana što mu ga je dodijelilo Hrvatsko društvo filmskih kritičara.

Uspješan je bio i debitantski film 'Sonja i bik' redateljice Vlatke Vorkapić, osvojivši nagrade za najbolji scenarij, kostimografiju i glazbu, a izmakla mu je nagrada publike, koja je ipak pripala 'Haliminu putu' Arsena A. Ostojića. Za sporednu ulogu u Ostojićevu filmu nagradu je dobila Olga Pakalović, dok je nagrada za glavnu žensku ulogu i te kako zasluženo pripala fenomenalnoj Ani Karić u 'Noćnim brodovima' Igora Mirkovića.

Nagrada za tehnološku inovaciju, koja je očito bila i jedini smisao filma, pripala je Jozi Patljaku i njegovu 'Slučajnom prolazniku', koji je dobio uvjerljivo najlošije ocjene publike, ali i kritike. Dominacija 'Pisma ćaći' i 'Ljudoždera vegetarijanca' ne čudi s obzirom na prilično lošu godinu Pule, u kojoj je samo nekoliko filmova dostojno predstavilo nacionalnu produkciju.

Osim uglavnom zasluženo nagrađenih, među filmovima kojih se ne sramimo su i 'Zagrebačke priče 2' te studentske 'Košnice', dok je ostatak dugometražne selekcije na žalost ispod razine kvalitete koja bi opravdala festivalsko prikazivanje.

U selekciji manjinskih koprodukcija sve važnije nagrade odnijela je 'Parada' Srđana Dragojevića iako je vrlo uspješan (i humorom na trenutke sličan Paradi) bio i film 'Praktični vodič kroz Beograd sa smijanjem i plakanjem' Bojana Vuletića.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.