Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivša prva američka dama Betty Ford, koja je pomogla osnivanju poznatoga centra za odvikavanje od ovisnosti o lijekovima i liječenje alkoholizma, umrla je u petak u dobi od 93 godine.


Betty Ford, supruga bivšeg američkog predsjednika Geralda Forda, sama se borila s ovisnosti o lijekovima i alkoholizmom.

'Duboko sam rastužena nakon što sam čula za smrt Betty Ford', napisala je Nancy Reagan, supruga bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana u priopćenju kojim je potvrdila njezinu smrt.

'Svojim naporima u poučavanju žena o raku dojke bila je nadahnuće mnogima kao i svojim divnim radom u centru Betty Ford', napisala je Nancy Reagan.

Centar 'Betty Ford' u Kaliforniji osnovan je nakon što se liječila od ovisnosti u mornaričkoj bolnici u Long Beachu i uvidjela potrebu liječenja prilagođenog potrebama žena.

Njezina iskrenost bila je neuobičajena za njezino vrijeme. Bila je među prvima koji su se uključili u kampanju za jačanje svijesti o raku dojke nakon što je sama prošla operativni zahvat u kojem joj je odstranjena dojka. Njezina otvorenost pomogla je u borbi protiv te bolesti pa je nakon toga jednako otvoreno progovorila i o vlastitim problemima s alkoholizmom i ovisnošću o lijekovima s kojim se nosila i u vrijeme dok je bila u Bijeloj kući.

Ford je bila poznata kao ratoborna prva dama zbog neskrivenih političkih stajališta koja su se često razlikovala od onih Republikanske stranke kojoj je pripadao njezin suprug.

Snažno se zalagala za ženska prava dok je njezin suprug obavljao dužnost predsjednika te je osobno lobirala za zakonsko izjednačavanje prava žena i muškaraca.

Nadživjela je supruga, koji je dužnost predsjednika obavljao nakon Richarda Nixona od 1974. dop 1977. godine, i koji je umro u prosincu 2006. godine. (Hina)

Vezani članci Karcinomi glave i vrata - 4 Jedna pozitivna vijest iz zdravstva: U KBC-u Zagreb osnovan je Centar za tumore glave i vrata. Liječnici upozoravaju na koje simptome obratiti pozornost Edi Karuc - 3 Dramatično u zadarskoj bolnici: "Gore je nego u prosincu. U subotu smo otvorili novi COVID odjel, jučer je već bio pun. Ovaj val je jači i strmiji"