Manje od deset dana dijeli nas od dodjele najprestižnije filmske nagrade Oscar.


84. po redu dodjela akademskih nagrada Oscar održat će se 26. veljače, a mnogim glumicama to će biti izvrsna prilika da pokažu svoje toalete na najpoznatijem crvenom tepihu.

>> Što vi mislite: Koji od njih će dobiti Oscara?

Vezani članci Viola Davis Nominirana je za Oscara za film u kojem se pojavljuje manje od osam minuta, a sada se ponovno upisala u povijest Slika nije dostupna 'Dugo sam mislila da nisam dovoljno lijepa'

Za najbolju žensku ulogu nominirane su Meryl Streep, Rooney Mara, Viola Davis, Glenn Close i Michelle Williams. Pitamo vas: Koja bi od njih trebala dobiti Oscara?

Meryl Streep

Nominirana je za ulogu u filmu 'Čelična Lady'. Meryl Streep tumači bivšu britansku premijerku, čeličnu Margaret Thatcher. Film Phyllide Lloyd prati njezin život u ključnim trenucima poslovnog i privatnog života. Film prati njezin uspon u svijet politike, te prikazuje što je sve morala žrtvovati kako bi ostala na vrhu.

Streep drži rekord po broju nominacija za Oscara, njih sedamnaest. Prvi put je nominirana 1979. za film 'Lovac na jelene'. Dvanaest od petnaest nominacija bilo je za najbolju glavnu glumicu, a tri za sporednu. Oscara je dobila dva puta: 1980 za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu 'Kramer protiv Kramera' i 1983. za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu 'Sofijin svijet'.

Rooney Mara

Ovo je njena prva nominacija za Oscara a zaslužila ju je zahvaljujući filmu 'Muškarci koji mrze žene' u kojem je utjelovila Lisbeth Salander. Rooney Mara očarala je gledatelje diljem svijeta kao samotna, neprilagođena i moćna hakerica Lisbeth Salander.

Prenijela je njen lik na platno s lakoćom, hrabrošću i sigurnošću. Iza sebe je prije toga imala samo dvije velike filmske uloge u 'Socijalnoj mreži' i hororu 'Strava u ulici Brijestova'.

Glenn Close

Jedna je od favoritkinja za zlatni kipić. Glenn Close nominaciju je pokupila za ulogu u filmu 'Albert Nobbs' u kojem glumi ženu koja se predstavlja i živi kao muškarac kako bi mogla preživjeti i raditi u Irskoj u 19. stoljeću. Nakon što 30 godina provede glumeći muškarca, počinje se osjećati zatočeno u svojoj vlastitoj kreaciji.

Glenn je do sada šest puta bila nominirana za Oscara ali ga ni jednom nije dobila. S obzirom da su transformacije uvijek bile visoko vrednovane, možda je baš ovo njena godina.

Viola Davis

Konkurencija ovim damama je i Viola Davis. Za ulogu kućne pomoćnice Aibileen Clark u filmu 'Tajni život kućne pomoćnice' Viola je već osvojila nagradu Američke udruge glumaca.

Za Oscara je bila nominirana i 2009.godine za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu 'Sumnja'.

Michelle Williams

Glumica koja je 2005. godine bila nominirana za Oscara u filmu 'Brokeback Mountain' i koja je nedavno glumila u filmu 'Shutter Island', nominirana je za ulogu jedinstvene seks bombe Marilyn Monroe. Williams je Marilyn utjelovila u filmu 'Moj tjedan s Marilyn', a koliko je bila uspješna dokazuje i ova nominacija.

Što vi mislite koja će od ovih glumica dobiti Oscara?