Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nedavno je u medije procurila vijest kako su mnogi estradnjaci pozvani u Poreznu upravu radi očitovanja o podrijetlu svoje imovine.


Među osobama kod kojih je očit nesklad između primanja i imovine koju posjeduju podosta su mjesta zauzeli ugledni domaći estradnjaci. Na listi se našla i Jelena Rozga koja je prokomentirala cijelu situaciju.

>> Thompson i Modni Mačak dali iskaz Poreznoj o porijeklu imovine: Pozvana i Fani Horvat?

Vezani članci Jelena Rozga Rozga iznenadila objavom svoje golišave fotke, na neočekivani prizor reagirale su i druge poznate Hrvatice Jelena Rozga Jelena Rozga odgovorila na glasine o vezi s našim poznatim chefom i konačno otkrila svoj ljubavni status

'Nisam pozvana na razgovor, a što se mene tiče sve je čisto i uredno.
Moj menadžer Pero Kozomara, sve je uredno, porezi prizrezi su plaćeni tako da, što se mene tiče ja sam čista i uredna', rekla je Jelena.

Isto tvrdi i Neno Belan, kojeg, iako razumije da su pjevači kao javne osobe posebno zanimljive medijima, smeta senzacionalizam.
'Mislim da nije fer da se samo estradu proziva, jer ima tisuće ljudi koji su bacili radnike na koljena pa se o tome ne priča, a sad se tu radi račun bez krčmara i dokaza, digla se velika galama i hajka, nije u redu', rekao je Neno.

>> Porezna uprava 'bacila oko' na domaće estradne zvijezde

Zaključak estradnjaka je jednoglasan - neka institucije rade svoj posao, mi ih se ne bojimo.

Podsjetimo, dosadašnje je češljanje podataka o primanjima i prijavljenoj imovini izbacilo popis od oko dvije tisuće imena onih koji su jednostavno rečeno prijavljeni na minimalac, a žive u luksuznim nekretninama, voze skupe automobile, imaju podeblji bankovni račun.
Među više od dvije tisuće osoba koje je porezna uprava stavila na popis onih kod kojih je očit nesklad između primanja i imovine koju posjeduju podosta su mjesta zauzeli ugledni domaći estradnjaci.
Hrvatski estradnjaci posluju na dva načina, imaju samostalnu djelatnost odnosno vode svoje knjige. Ili s onim tko ih angažira potpisuju ugovor o autorskom djelu i tada taj isplatitelj plaća porez, ako ga ne plate, može ih stići kazna i do 50 tisuća kuna. Razlika veće vrijednosti imovine od njezinih izvora proglašava se dohotkom. Taj će dohodak podignuti na bruto dohodak i tada se gleda koja je stopa poreza na dohodak.
Problem nastaje i s brojnim gažama odrađenim u inozemstvu, za koje se u većini slučajeva porez ne prijavi. Imovina se često prepisuje i na članove obitelji te prijatelje - no i oni bi u sumnjivim slučajevima mogli biti pozvani na razgovor. Izgovori se često traže i u prijateljima iz tzv.banana država. Nitko do spominjanih imena poznatih domaćih zvijezda nije nam želio potvrditi poziv u poreznu. Rok za pojašnjavanje onoga što doista posjeduju u odnosu na prijavljeno istječe im u petak.