Iz današnje perspektive, čini se da je sve što je taknuo kralj rock'n'rolla preko noći postalo nezaobilazan dio glazbene povijesti!


Elvis je, uz The Beatlese, najprodavaniji izvođač svih vremena s prodanih milijardu i šesto tisuća primjeraka svojih nosača zvuka.
Godine 2007., kompilacijom 'Elvis The King', Presley je zasjeo na vrh britanske top ljestvice, dok je četiri godine ranije kompilacija pjesama koje su bile na vrhovima američkih i engleskih top ljestvica.

Vezani članci Mariah Carey Od Elvisa do "All I want for Christmas is you": Ovo je top pet najprodavanijih božićnih albuma svih vremena Benjamin Keough - 1 Jedini unuk Elvisa Presleya pronađen mrtav, imao je samo 27 godina, a detalji cijelog slučaja još se kriju od javnosti

Upravo je na današnji dan prije 35 godina Kralj Rock'n'Rolla preminuo i iza sebe ostaio bogatu kolekciju.

Samo u Americi Elvis je vlasnik: 90 zlatnih, 52 platinasta i 25 multiplatinastih albuma. Spomenimo i kao malu digresiju podatak kako je u Gracelandu izvješen primjerak zlatnog singla 'It's Now Or Never'.

Elvis Presley možda nije sam izmislio rock and roll, ali njegovo ime zato će zauvijek ostati uz njega čvrsto vezano. Elvis je popularnu kulturu predstavio svijetu, dao joj boju, miris, ime, prezime i sve ono što je danas čini posebnom.

Bio je vođa prve revolucije bez krvi, revolucije mladih. Vrata koja se drugi nisu usudili, on je hrabro otvarao, a snaga njegova karaktera i karizma kojom je zračio, jednostavno su vukli i druge da koračaju za njim. Pod njegovim direktnim utjecajem odrastali su mladi John Lennon, Mick Jagger, Jim Morrison, Bono Vox, Bob Dylan, Bruce Springsteen... Bio je prvi rock and roll superstar!

Velik broj njegovih osobnih predmeta možete pogledati u Splitu, u sklopu velike svjetske izložbe koja je 'na turneju' krenula iz Memphisa, rodnog grada legendarnog glazbenika.

Elvis Presley u Guinnesovoj knjizi rekorda:
-najviše hit singlova na američkoj top ljestvici, čak njih 149
-najviše albuma na vrhu američke top ljestvice od samostalnih izvođača, njih 9
-najviše tjedana provedenih na engleskoj top ljestvici:
111 pjesama provelo je ondje 1149 tjedana
-kontinuirano najviše tjedana provedenih na engleskoj top ljestvici; od 1960. do 1963. čak 144
-najviše hit albuma na engleskoj top ljestvici, točno 100
-najviše nagrađenih ploča u Americi kao samostalni izvođač:
235, od toga 132 zlatne, 70 platinastih i 33 multiplatinasta
- vlasnik je najvećeg broja platinastih ploča u Americi, njih 70
- najviše fan klubova na svijetu nosi Elvisovo ime, čak njih 613,
a najduže aktivan je onaj osnovan u Francuskoj, u siječnju 1956
-Elvis je i vlasnik najskupljeg pramena kose; njegov osam centimetara dug pramen kose plaćen je 115.112 dolara
- Elvis Presley je najbogatija preminula zvijezda

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.