Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Romanu Milutin Fabris danas svi poznaju kao uspješnu slikaricu. I malo tko se sjeća da je ova dama bila Miss Jugoslavije.


Miss Jugoslavije bio je treći izbor u bivšoj državi, a cijela priča uopće nije imala glamurozan prizvuk. Novinar 'Sporta i Svijeta' došao je u školu koju je pohađala i slikao sve djevojke, a na osnovu fotografije Romana je pozvana na izbor.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Getty Images) Serijski lopov krao po kamp-kućicama u Dubrovniku: Policija pronašla tek dio novca Uznemiravanje djeteta, ilustracija Silovatelju malodobne pokćerke sud smanjio kaznu jer je bio u Domovinskom ratu

Romana je ispričala kako je i te 1959. bilo nemoralnih ponuda. Dokaz je tome i scena s novinarom koji je slikao djevojke u njezinoj školi, a koja se odigrala nakon što je proglašena Missicom.

>> Tek je okrunjena, a titulu su već obilježili skandali!

Unatoč brojnim ponudama da postane glumica, Romana je ostala odana slikarstvu. Njezine slike i tapiserije osvojile su brojne svjetski poznate osobe. Tako je dok je imala izložbu u jednom dubrovačkom hotelu u kojem je odsjela pokojna britanska princeza Margaret uvažena gošća poželjela je kupiti njezinu tapiseriju.

Romana je osobito ponosna što njezina slika koju je naslikala za papu Ivana Pavla drugog visi u muzeju u Vatikanu.
Upravo zato jer su joj radovi razasuti po cijelom svijetu napraviti njezinu retrospektivu nije bilo lako. No, već i ovaj mali presjek dao je dobar uvid u njezin put od intenzivnih tonova do bjeline i čistoće na njezinim današnjim radovima.

U našem razgovoru Romana je prokomentirala kako misli da je nastup na izboru za Miss bio greška. No, brzo se ispravila. Jer kaže, tko zna bi li njezine prve izložbe bile toliko medijski popraćene da je nije krasila titula najljepše.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.