U Dubrovnik je na dvodnevno druženje stiglo tridesetak uvaženih festivalskih gostiju među kojima i slavni britanski glumac.


Jeremy Irons u Sarajevo je doputovao kao poseban gost filmskog festivala u sklopu kojeg je sirijskim filmašima Diani El Jeiroudi i Orwai Nyrabia dodijelio posebne godisnje nagrade Zaklade Katrin Cartlidge. Ova prestišna nagrada sarajevskog filmskog festivala dodijeljuje se za nezavisnost, jedinstvenost i integritet duha, koje je Katrin Cartlidge, dugogodišnja prijateljica Sarajevo Film Festivala, tako snažno podržavala i u vlastitom životu predstavljala.

Vezani članci Faisal bin Qassim Al-Thani Carstvo vrijedno gotovo dvije milijarde dolara ovaj šeik počeo je graditi sa samo 16 godina, inače živi daleko od očiju javnosti, ali Dubrovnik obožava! Faisal bin Qassim Al-Thani Dubrovnikom prošetao moćnik koji je izgradio carstvo od 2 milijarde dolara, a 15.000 umjetnina čuva u muzeju

Prije konferencije za hrvatske medije, Irons je u društvu direktora SFF-a Mirsada Purivatre i producenata Cat Villiers, Andy Paterson i Emine Ganić, iskoristio za krstarenje otočjem na luksuznoj jahti simbolična naziva 'My Way'. Tijekom krstarenja Irons i uzvanici posjetili su i Dubrovačko primorje kao gosti načelnika općine Slano Nikole Knezica. Dojmove s krstarenje i oduševljene hrvatskom obalom nije mogao sakriti na konferenciji za medije. 'Oduševljen sam. Nakon ovog poslijepodneva teško da mogu uopće biti negativan na ista u životu.

>> Irons u društvu najbogatije Hrvatice

'Svidjela mi se riba, temperatura mora, vjetar, sunce, obala, ljudi koje sam sreo, a posebno kamenice! U Irskoj, odakle dolazim, uzgajaju se kamenice, ali ove vaše su neusporedive s njima, najukusnije koje sam ikad probao…'. Uz dojmove o Dubrovniku i krstarenju Irons je medijima predstavio i svoj dokumentarac 'Trashed' (Zemlja smeća) koji je prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu, u kojem je protagonist i producent, a koji govori o posljedicama zagađenja mora i obale smećem i plastikom.

Upravo zbog navedene problematike koja ga trenutno zaokuplja Irons je pozitivno iznenađjen čistocom hrvatskoga mora i obale i brigom za njih. Tijekom razgovora s novinarima spomenuo je mogućnost da u Hrvatskoj, točnije u Dubrovniku obzirom na ljepote grada i obale, uskoro snimi i jedan svoj film! A na pitanje preferira li europsku kinematografiju pred onom holivudskom jednostavno je odgovorio: 'Uživam živjeti u Europi i protiv sam svakog generaliziranja, pa tako i u filmskoj umjetnosti!'.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.