Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Legenda hrvatske estrade Mate Mišo Kovač od ponedjeljka popodne ponovno je u bolnici.


Nakon prošlog vikenda, kad je zbog bolova i velike opće iscrpljenosti, te potpunog gubitka apetita i probavnih smetnji na 70. rođendan Mišo Kovač je i sam najavio mogućnost da se vrati u bolnicu, to se danas doista i dogodilo. Iako se nakon nedjeljne kontrole kod njegova kardiokirurga Vedrana Ćorića, te temeljitih pretraga koje su u KBC-u Rebro potrajale do kasno navečer vratio kući, te dogovorio povratak u bolnicu za utorak, Mišo je danas ujutro i sam procijenio da više nema snage te da je najbolje da se odmah vrati u bolničku postelju. O tome je u nedjelju navečer medije sam obavijestio.

'Pojeli' ga novinari

Vezani članci Vranjic - 1 Mjesto koje hoće živjeti: Stanovnici malog mjesta kod Splita mjesecima upozoravaju na incidente koji im ugrožavaju zdravlje Ursula von der Leyen EPP poziva EU da osigura financijsku pomoć umjetnicima i novinarima

'Ne mogu više to izdržati. Stalno zvone telefoni i Lidiji i Ivani i meni, novinari pritišću sa svih strana, a mene svaka izgovorena riječ boli jer se jako naprežem kad govorim, pa mi je i to pogoršalo stanje. Htio bih biti korektan prema svima, a onda me to silno iscrpi i fizički i psihički. Osim toga, jako me razočaralo i povrijedilo što su neki mediji, točnije, jedan tjednik, objavili feljton o meni kao da sam umro, a ja sam još uvijek živ!

A jedne druge novine su objavile intervju sa mnom u kojem je ispalo da sam, u najmanju ruku, zdrav kao dren, kao da mogu trčati na sto metara s preponama, a ja se ovdje borim za život. Vi ste jedini bili korektni i pošteno napisali ono što sam vam rekao: da nisam dobro i da se bojim da ću se opet morati vratiti i bolnicu', rekao je Mišo.

'Ja nikada nisam lagao svojoj publici, pa neću ni sada: istina je da sam vrlo slab i da ne mogu stajati na nogama, da ne mogu pošteno ni govoriti, a kamo li pjevati. Istina je da se borim za život i oporavak svim snagama, a da bih opet pjevao, moram živjeti i sve ovo preživjeti. Sad mi najviše treba mir i strogo mirovanje, da mi se malo podigne imunitet i vrati snaga, a to na ovakav način neću moći.

I Lidija i ja smo već gotovo kolabirali od silnih pritisaka, pa vas zato preklinjem, napišite da ih sve molimo za malo privatnosti i dostojanstva, da nas malo puste na miru i da nas ne zovu. Bar nekoliko dana, dok malo ne ojačam da bih mogao u toplice na rehabilitaciju, jer ovako neće biti dobro. Ja razumijem i poštujem da me ljudi vole i da ih zato i zanima moje zdravstveno stanje, ali ja više ne mogu odgovarati na sve te zahtjeve i pitanja, slikati se i pričati kao da mi nije ništa.

Ipak su iza mene tri teške operacije u kratko vrijeme, koje bi i mlad čovjek teško izdržao, i liječnici su me upozorili da ako sada ne stanem na loptu, da neću dobro završiti. Zato i molim da nam, ako me vole i cijene, sada daju malo mira. Zato sam i odlučio da se što prije vratim u bolnicu' bio je u potpunosti iskren Mišo.

Bit će vremena za pjesmu

No, ono što je u svemu tome najvažnije jest to – da je kontrolni pregled kod dr. Ćorića pokazao da je, s kardiovaskularne strane, Mišino stanje nakon operacije sada uredno. Rana koja mu je curila sada je također bolje i, na sreću, nije došlo do infekcije, a bolove koje osjeća su od prevelikog naprezanja i vrućine. Velik problem mu je i gubitak apetita, kao i probavne smetnje, pa će ga liječnici u KBC-u Rebro u idućih pet, šest dana probati “podići na noge” i ojačati, za što najprije mora početi jesti, a potom bi trebao izravno u toplice, na barem dva mjeseca rehabilitacije.

Koliko će točno trajati oporavak najveće živuće legende hrvatske estrade, teško je reći, a još manje predvidjeti kad će nam ponovo moći zapjevati. No, velika je stvar to što je Mišo čvrsto odlučio da se ne predaje i da se bori, a uz njega su, uz njegovu prebrižnu Lidiju i Ivanu, i mnogi znani i neznani poštovatelji njegove pjevačke karizme. (VLM)