Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkako se prije četiri godine ponovno počeo baviti domaćom glazbom, Tonči Huljić tvrdi da je oživio estradu. Tajnu uspjeha otkrio je našem novinaru Saši Knežiću.


Jedni ga zovu 'magom hrvatske estrade', drugi ga smatraju odgovornim za njezinu 'šundizaciju'. Tonči Huljić je na sve te prozivke davno oguglao. 'Mislim da ljudi vole radit famu. Ljudima trebaju pozitivni i negativni idoli. Meni su 90ih pokusali stavit u crnog idola. Volimo ga mrzit, a u potajno ćemo slušat njegove pjesme', kaže Huljić.

Vezani članci Tonči Huljić - 3 Tonči Huljić predstavio glazbeni spektakl - sakralni pop-koncert Pop Misa Mediterana Tonči Huljić - 3 Tonči Huljić otkrio koja će njegova pjesma dobiti i njemački prepjev: "Zvali su da im dam dozvolu!"

Ti su mrzitelji očito bili golema manjina slušatelja, jer, kaže, more nagrada koje je osvojio drži u kutijama, a ne baca ih samo iz poštovanja prema karijerama koje su nastajale preko njih. Porina, na primjer, smatra bezvrijednom kopijom Grammya prema kojoj je emotivno inferioran.

Osim kao budilica emocija, pjesme mu, kaže, služe i kao društvena kronika. Žao mu je jedino što zbog žanrovskih okvira zabavne glazbe ne može biti eksplicitniji, pa se, između ostalog, mora zadovoljiti 'Maslačkom' i 'Bižuterijom'. 'Moram, kad već spominjete 'Maslačak' i 'Bižuteriju', ima žena koje pristaju igrat ulogu jednu određeni dio života, pristanu se ponižavati, a onda kažu sad je dosta, idemo drugim putem', smatra Tonči.

>> Nakon dugog iščekivanja premijerno pogledajte 'Providencu'

>> 'Najteže je pisati jednostavne pjesme'

Istim životnim i poslovnim putovima već dugo vremena Tonči ide sa svojom suprugom Vjekoslavom. Razmišljaju, kaže, kao jedna glava i tijelo, što im uvelike olakšava suradnju. Njihove pjesme, tvrdi, ne bi imale ni upola vrijednosti da Vjekoslava nije sjajna književnica. Mnogo je godina prošlo, žali se, a da se nije ostvarila neka nova karijera s izvoznim potencijalom. No, uočio je jednu nadu čije ime za sad ne želi otkriti, jer, šali se, iako ima odličnu moć predviđanja, sve na kraju bude kako bog hoće.

Naglašava kako ga on ne glumi, no svoju ulogu u revivalu domaće glazbe ističe s ponosom. I ne namjerava tako brzo od nje odustati. Jer, uvjeren je, ne može on izbaciti toliko pjesama koliko ih naš narod može upiti.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.