Hrvatsko društvo filmskih djelatnika izabralo je film 'Ljudožder vegetarijanac' Branka Schmidta za predstavnika hrvatske kinematografije u kategoriji najboljeg stranog filma za prestižnu nagradu Oscar.


Schmidtov film izabran je tajnim glasovanjem sedamnaestero članova komisije od kojih je čak njih trinaest glasovalo za 'Ljudoždera vegeterijanca', a u konkurenciji su bili još i 'Cvjetni trg' Krste Papića, 'Ćaća' Dalibora Matanića, 'Fleke' Alda Tardozzija, 'Koko i duhovi' Daniela Kušana i 'Noćni brodovi' Igora Mirkovića.

>> Zgodna Ana podržala svog supruga u kontroverznoj ulozi

Vezani članci Bong Joon Ho, Han Jin, Parazit Kako bi ju spasili od službenog otkazivanja, dodjela Oscara bit će održana kasnije nego obično? Kritika je ovaj triler jako hvalila "Udovice": Najveći gubitnik nominacija za Oscare kojeg su političke insinuacije koštale nagrada?

'Drago mi je da je film izabrala struka, kolege koji najviše znaju o filmu', rekao je Branko Schmidt. 'Ljudožder vegetarijanac' suvremena je mračna priča o uspješnom, ali nemoralnom i korumpiranom ginekologu koji svoje ambicije ostvaruje uz pomoć zagrebačkog podzemlja.

>> Dodijeljene nagrade na pulskom festivalu!

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli osvojio je, među ostalim, Zlatne arene za režiju te za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac) te nagrade domaće i međunarodne kritike, a bio je uvršten i u službenu konkurenciju uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

Nominacije za prestižnu američku filmsku nagradu objavit će se 15. siječnja iduće godine, a ovogodišnja 85. dodjela Oscara, održat će se u Hollywoodu 24. veljače.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook