Projekcijom filma 'Le Havre' redatelja Akija Kaurismakija, 'rođenog' u koprodukciji Finske, Francuske i Njemačke, sinoć je u Narodnom pozorištu u Sarajevu počeo 17. Sarajevo film festival (SFF).

Galerija


Službenom otvorenju prethodila je ceremonija na 'crvenom tepihu', kojim su prošetala mnoga istaknuta imena iz svijeta filma te kulturnog, političkog i društvenog života BiH, kao i mnogi festivalski gosti.

Vezani članci Goran Bogdan i Jovana Stojiljković (Foto: Armin Durgut/Pixsell) Srce poznatog domaćeg zavodnika za kojim uzdišu obožavateljice osvojila 12 godina mlađa Srpkinja Leyla Hajrović (Foto: PR) Supruga dinamovca u haljini koju će drugi moći kupiti tek u studenom: "U početku sam ja uzdržavala njega"

Prigodne riječi dobrodošlice svim je gostima uputio direktor SFF-a Mirsad Purivatra, naglasivši da Festival već tri godine promovira uspješne glumce BiH te da je dugoročno ulaganje u nove glumačke i filmske nade trajni cilj SFF-a.

Istaknuo je da je već 14 mladih timova dobilo priliku da u okviru projekta Sarajevo grad filma snime svoje filmove. 'Naša vizija postaje stvarnost', kazao je.

Dodijeljeno 'Počasno srce'

Na svečanosti otvaranja dodijeljena je i nagrada 'Počasno Srce Sarajeva' predsjedniku uprave Atlantik grupe Emilu Tadeschiju, koji je to ocijenio nevjerovatnom čašću.

'Rečeno mi je da 'Počasno srce Sarajeva' dobijaju oni koji imaju još puno za dati. Zato uzimam ovu nagradu s obavezom da ćemo i dalje pomagati mlade autore te dio profita vraćati tamo gdje ga ostvarujemo', istaknuo je Tadeschi te je izrecitirao pjesmu Dine Šarana.

'Želio bih s vama podijeliti nekoliko stihova velikog pjesnika Dine Šarana: Svi na ulice, dižimo guzice, jer svijet je u nama, a ne u kulama, svi na ulice, nek' padnu ubice, spalimo zastave sve, mašimo ćunama...'.

'Počasno Srce Sarajeva' također je dodijeljeno i iranskom redatelju Jafaru Panahiju, čijim je filmom 'Bijeli balon' otvoren prvi SFF 1995. godine.

'Panahi nam je pružio nezaboravne trenutke svojim filmovima, podsjećajući nas na važnost slobode i značenje umjetničkog stvaralaštva', naveo je Mirsad Purivatra, naglašavajući da se nadaju kako će ovom redatelju nagrada biti uručena iduće godine.

Prošle godine Jafar Panahi je uhićen zbog svog umjetničkog djelovanja, a u prosincu je osuđen na šest godina zatvora te na 20 godina zabrane snimanja flima, pisanja scenarija ili bilo kojeg drugog umjetničkog rada. Cijela filmska javnost je oštro osudila taj čin.
Nagrada 'Počasno Srce Sarajeva' se dodjeljuje pojedincima u znak priznanja za podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u jugoistočnoj Europi.

SFF nudi 200 filmova iz 44 države

Selektorica Takmičarskog programa igranog filma Elma Tataragić prezentirala je filmove tog programa u ovogodišnjem izdanju, naglasivši da će publika imati priliku pogledati osam novih ostvarenja izuzetnih mladih autora iz zemalja regije.

Sarajevo Film Festival u ovogodišnjem će izdanju ponuditi 220 filmova iz 44 države, s akcentom na region čiji se mladi autori bore za 'Srce Sarajeva' u tri selekcije - igrani, dokumantrani i kratki film.

Ceremonija na crvenom tepihu ove godine, za razliku od ranijih, bila je nešto 'siromašnija'. Ipak, ne treba zanemariti pojavljivanje velikog prijatelja SFF-a Bele Tarra, zvijezde filma 'Le Havre' Andre Wilms, seksi Natalia Verbeke, humanitarka Sanela Jenkins, Zane Marjanović - zvijezde filma Angeline Jolie. (Sarajevo-x.com)