Nekim se poznatim osobama na sam spomen paparazza diže kosa na glavi, ali ima i onih koji njihove fotografije naručuju. Ima ljudi koji će se nad objavljenim paparazzo fotografijama zgražati, a opet ima onih koji će s guštom prelistati žuti tisak. Ekipa Provjerenog provela je dan s paparazzima na terenu da bi otkrili kako izgleda njihov radni dan i može li prava fotografija i u Hrvatskoj donijeti jack pot.


Kristijan započinje radni dan u kafiću pokraj popularne gradske špice. Nakon nekoliko godina rada za novine zaključio je kako novac leži u paparazzo fotografijama.

Vezani članci Provjereno: Opsjednutost ljepotom Ne šminkaju se, ne skrivaju sijede i puštaju dlake: "Shvatila sam da sve to zapravo radim zbog drugih" Provjereno: Pobačaj - 4 Zakon je isti u obje zemlje: Zašto se trudnice iz Hrvatske šalju na pobačaj u Sloveniju? "Svatko od nas može imati svoje mišljenje i moralne prosudbe, ali..."

Osnovao je svoj portal na kojem objavljuje fotografije poznatih, a zatim ih od njega mogu otkupiti domaći mediji.

'Paparazzo u Hrvatskoj vrlo rijetko radi, jer ne postoji pravi paparazzo. Nema neograničena sredstva i vrlo često zadatak dobije u redakciji. Dakle, vrlo često ne stigne ni razmišljati što radi i na koji način bi se to moglo napraviti bolje' kaže Srđan Vrančić, urednik fotografije u jednom dnevnom listu.

'Ima li u Hrvatskoj paparazza? Mislim da postoje nekakvi trzaji, naznake da će se takav, po meni legitiman vid fotoreporterske fotografije, razvijati, ali u usporedbi s onim u inozemstvu, definitivno ne', kaže vlasnik foto agencije MAPE, Mario Periša.

U bezobzirnoj utakmici za prvenstvo objavljivanja izrazito je važna organizacija vremena. Fotografi koji se bave samostalnom paparazzom fotografijom sami određuju kada, gdje i koga će snimati. 

Ponekad njihov posao završava sudskom tužbom, no takve su situacije još uvijek rijetke, jer zakon nije jasno odredio granicu javnog i privatnog.

Postoje i situacije u kojima poznate osobe koriste paparazze za vlastite interese. Već dulje vrijeme kuloarima kruži priča kako je jadna poznata osoba, kako bi prikrila svoju vezu s jednim muškarcem, sama naručila snimanje s drugim. 

Naziv paparazzo prvi je upotrijebio Federico Felini 1960. godine. Tako se zvao glavni lik njegovog filma 'Dolce Vita', koji je bio fotoreporter. Felinni mu je dao ime po vrsti komarca, koji proizvodi izrazito glasno, iritantno zujanje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju