Neki su filmovi možda zaslužili Oscara i bili su nominirani u nekoliko kategorija, međutim nisu osvojili niti jednog.

Galerija


Osvajanje najprestižnije filmske nagrade na svijetu Oscar prilika je za veliko slavlje i ulazak u filmsku povijest koju nitko neće zaboraviti. Mnogi joj se nadaju, mnogi predviđaju koji će filmovi biti nagrađeni, no ne ispadne uvijek baš onako kako bi svi htjeli ili kako su očekivali.

Vezani članci Rachel Weisz 8 zanimljivih detalja o ovogodišnjoj dodjeli nagrada Oscar: Znate li da se Lady Gaga natječe protiv "imenjaka"? Alfonso Cuaron (Foto: Getty Images) Oscari: "Roma" prva u povijesti s dvije nagrade za najbolji film?

Akademija je tijekom godina mnoge ljubitelje filmske umjetnosti ostavila u šoku i nevjerici, pogotovo u situacijama kada je bilo "jasno kao dan" u čije bi ruke zlatni kipić trebao ići.

"Jesu li članovi Akademije bili pod utjecajem nečega kad su donosili odluke?" pitanje je koje je postavljeno nebrojeno mnogo puta.

Takve situacije nisu se događale samo u skorije vrijeme, to je fenomen koji prati dodjelu Oscara od samih početaka. Naravno, žiri ne može uvijek biti u pravu, ali za neke filmove nikada neće biti jasno zašto nisu proglašeni najboljima.

Jedan od njih svakako je "Vuk s Wall Streeta" Martina Scorsesea iz 2013. godine. Film u čijem je središtu broker Jordan Belfort, kojeg je bez greške utjelovio Leonardo Dicaprio, kojemu usput rečeno kipić također redovito izmiče iz ruku, pa i u ovom slučaju. "Vuk" je osvojio je pet nominacija, uključujući za najboljeg redatelja i najboljeg glumca, ali nije osvojio niti jednu.

"Psi iz rezervoara" također se nalazi na ovaj listi. Film iz 1992. godine redatelja Quentina Tarantina nije osvojio niti jednu jedinu nominaciju, što je poprilično čudno jer je dobio sjajne stručne kritike. Međutim, možda mu je presudilo obilje nasilnih scena.

Film iz 2015. godine "Marsijanac" s Mattom Damonom u glavnoj ulozi bio je nominiran u sedam kategorija, između ostalog za najbolji film i najboljeg glavnog glumca, no na nominacijama je sve i ostalo.

"Divan život" snimljen je davne 1946. godine i uvijek ga rado volimo pogledati, naročito u vrijeme božićnih blagdana, danas je filmski klasik. James Stewart sjajno je utjelovio poslovnog čovjeka na rubu samoubojstva, koji ipak otkriva istinsku ljepotu življenja i kako bi njegov život izgledao bez njega. Film je dobio pet nominacija, ali niti jednu nagradu.

Kakva nas iznenađenja očekuju na ovogodišnjoj dodjeli Oscara i hoće li ih uopće biti, saznat ćemo već 24. veljače.