Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je izvijestila da poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji. 


To znači da se zamjena kunskih novčanica i kovanica u eure može obaviti bez naknade na neograničen broj komada, ističu iz središnje banke.

Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci, pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, napominju iz HNB-a.

Ilustracija - 2 Nakon pojave lažnih novčanica: HNB savjetuje kako u 4 koraka možete provjeriti jesu li euri pravi

Podsjetimo, i u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte građani također mogu zamjenjivati kunsku gotovinu u eursku do kraja ove godine, no ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica, onda te financijske institucije naplaćuju naknadu.

Od 1. siječnja 2024. godine banke Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo u HNB-u, i to također bez naknade, napominju iz HNB-a.

Ilustracija Jesu li se poslovni subjekti doista pripremili za konverziju? Iz HNB-a otkrili koliko je startnih paketa s eurima otkupljeno prije 1. siječnja

HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. godine.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju