Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerite rokove

Dobre vijesti za građane: Bez naknade promijenite neograničen broj kunskih novčanica i kovanica u eure, HNB objavio gdje

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Hrvatska narodna banka (HNB) u srijedu je izvijestila da poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji. 

To znači da se zamjena kunskih novčanica i kovanica u eure može obaviti bez naknade na neograničen broj komada, ističu iz središnje banke.

Građani kunsku gotovinu mogu bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune u svojoj poslovnoj banci, pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, napominju iz HNB-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 Na oprez pozvala i policija Nakon pojave lažnih novčanica: HNB savjetuje kako u 4 koraka možete provjeriti jesu li euri pravi

Podsjetimo, i u poslovnicama Fine i Hrvatske pošte građani također mogu zamjenjivati kunsku gotovinu u eursku do kraja ove godine, no ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica, onda te financijske institucije naplaćuju naknadu.

Od 1. siječnja 2024. godine banke Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo u HNB-u, i to također bez naknade, napominju iz HNB-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija ZA DNEVNIK NOVE TV Jesu li se poslovni subjekti doista pripremili za konverziju? Iz HNB-a otkrili koliko je startnih paketa s eurima otkupljeno prije 1. siječnja

HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. godine.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene