Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OKO SOKOLOVO

Oštar vid zauvijek? 6 zabluda o laserskoj korekciji vida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koje su komplikacije i rizici, možemo li operirati male dioptrije i isplati li se podvrgnuti laserskoj korekciji vida iznad četrdesete - na sva ta pitanja odgovore nam je dao dr.med. Dražen Grgić iz vodeće klinike za lasersku korekciju vida u Europi

Pročitajte i ovo Djevojčica s tabletom, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Dramatično upozorenje Prijeti im trajno oštećenje vida, pa čak i sljepoća: "Dolaze nam djeca od 3 i 4 godine koja nose tablete i mobitele u rukama" Slika nije dostupna U klinici Optical Express Pjaca među prvima isprobao revolucionarnu Senaptec tehnologiju

Iako laserska korekcija vida uvelike olakšava život profesionalnim sportašima, voditeljima, pjevačima, vozačima, pilotima i drugim zanimanjima, u kojima nas nošenje naočala i leća na neki način ograničava, ipak neki teško donose odluku o ovakvoj vrsti operacije.

Odgovor zašto je tomu tako vjerojatno se nalazi u zabludama koje ljudi imaju prema laserskom postupku koji se vrši na vrlo delikatnom dijelu našeg lica, na organu koji je jedno od najvažnijih osjetila. U 'razbijanju' zabluda o laserskoj korekciji vida, pomogao nam je oftalmolog dr.med. Dražen Grgić iz vodeće klinike za lasersku korekciju vida u Europi - Optical Express.

1. Operacija laserskog skidanja dioptrije zacijelo je bolna ili rizična?

Za vrijeme samog postupka operacije nema nikakve boli. Najbezbolnija metoda s najmanje iritacije je IntraLase LASIK metoda, danas najsuvremenija metoda odstranjivanja epitela s površine rožnice.

PRK metoda, najstarija tehnika uklanjanja dioptrije, koja se još uvijek upotrebljava jer je ustvari vrlo sigurna, pouzdana, ipak iritira - dovodi do toga da prvi dan ili dva moramo provesti kod kuće.

Kao i kod svakog kirurškog postupka, uvijek postoje određeni rizici koliko god tehnologija ide naprijed i na njih nikada ne smijemo zaboraviti, upozorava dr. Grgić. No, danas su rizici minimalni, jer današnja tehnologija omogućava gotovo 100-postotni učinak operacije.

Najniža vrijednost za lasersku korekciju počinje već od onih najmanjih vrijednosti 0.5, 0.75 dioptrija. dr.med. Dražen Grgić

2. Laserskom operacijom ne skidaju se male dioptrije?

Laserska korekcija vida radi se na svim refrakcijskim greškama oka bez obzira na veličinu dioptrije. Najniža vrijednost za lasersku korekciju počinje već od onih najmanjih vrijednosti 0.5, 0.75 dioptrija.

3. Lasersko skidanje dioptrije rezervirano je samo za one imućne?

Kada usporedimo potrošnju, nekoga tko nosi leće, na razne tekućine, kapi i zamjenu leća kroz godine, dolazi se do zaključka da se kod prosječnog nosioca kontaktnih leća danas, investicija nošenja leća već u roku 5, 6 godina isplati za lasersku korekciju. Stoga, možemo reći da je za većinu klijenata ovakva operacija ušteda.

'Kad netko nešto želi, kad netko nešto vidi koliko mu laserska korekcija pruža i omogućava, mislim da cijena u konačnici nije neka barijera. Sve što u ustvari mi uložimo i dobijemo na kraju na kvaliteti vida, na slobodi, na mogućnostima bavljenja sportom, aktivnostima, u potpunosti nas skida tog tereta kao potrošili smo novac. Uložili smo novac! ', tvrdi dr. Grgić.

Kod prosječnog nosioca kontaktnih leća danas, investicija nošenja leća već se u roku 5, 6 godina isplati za lasersku korekciju. dr.med. Dražen Grgić

4. Nakon zahvata dioptrija će se vratiti i tada se više ne mogu nositi naočale ili leće?

Priča o vraćanju dioptrije poslije operacije, kaže oftalmolog Grgić, definitivno je zabluda. Nakon što ispravimo dioptriju u mladosti, kada dođemo u stariju životnu dob bit ćemo u istoj situaciji kao i svi naši vršnjaci koji su imali potpuno uredan vid. Znači moći ćemo potpuno normalno nositi naočale, leće, što god u to doba bude rješenje.

5. Lasersko skidanje dioptrije nije za osobe starije od 40 godina?

'Danas bi mogli reći da većina naših pacijenata prelazi 40-e.', napominje oftalmolog u klinici Optical Express. Nema nikakvog razloga da se stariji od četrdeset godina ne operiraju, međutim ima nekih stvari koje treba napomenuti; lasersku operaciju vida radi se na oku koje je potpuno zdravo, a s godinama može doći do raznih bolesti na oku kao što su siva mrena, glaukom, senilna makularna degeneracija - u tom slučaju laserska operacija nije baš dobar izbor.

6. Nakon zahvata ne možemo odmah vidjeti?

Oporavak je prvenstveno ovisan o izabranoj metodi laserske korekcije, kaže nam dr. Grgić. Ako odaberemo IntraLase LASIK metodu, oporavak nakon operacije može biti već unutar 8 do 10 sati, odnosno pacijent će tada imati punu kvalitetu vida, a već sljedeći dan 100-postotnu, najbolju kvalitetu vida koju može postići.

Za više informacija o tome koja je metoda laserske korekcije baš za vas možete saznati na konzultacijskom pregledu koji još samo do kraja rujna iznosi 190 kn. Naručite se putem službene stranice klinike Optical Express ili na broj telefona  01/5625-450. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene