Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNIQA OSIGURANJE

Loše spavate nakon potresa? Evo kako si možete pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon velikog potresa koji je u ožujku pogodio Zagreb i okolicu, mnogi su građani shvatili koliko je važno na vrijeme osigurati svoj dom.

 Prirodne nepogode ali i druge opasnosti, poput požara ili izljeva vode i provale ne mogu se predvidjeti, ali se njihove posljedice mogu umanjiti jedino osiguranjem. Premda čak 85 posto Hrvata ima nekretninu u vlasništvu, svega četvrtina građana ju je osigurala, pa posljedice šteta, poput onih od zadnjeg potresa, u najvećem dijelu snose sami, što itekako utječe na životni standard. Kako bi se takve situacije u budućnosti izbjegle i kako više ne bismo živjeli u strahu od pomisli „što ako se opet dogodi“, a dogodit će se, nekretninu je potrebno osigurati, a prije sklapanja police osiguranja treba obratiti pažnju na sljedeće stvari:

Odabir pokrića

Kako izabrati paket odnosno pokrića, ovisi o tome stanujemo li u stanu ili u kući, kad je objekt izgrađen, koliko vrijedi i naravno, koja mu je kvadratura. Živimo li, primjerice, u kući na klizištu, u svoju policu uključit ćemo rizik od klizanja tla koji nam ne treba živimo li u stanu.

Osiguranje građevinskog dijela i kućanstva

Prilikom osiguravanja nekretnine treba znati da postoji osiguranje građevinskog dijela, koji uključuje sve dijelove nekretnine: temelje i podrumske zidove, kao i ugrađene instalacije i sva ugrađena oprema (npr. za centralno grijanje) i kućanstva koji pokriva sve stvari koje služe za uređenje i opremu stana, osobnu uporabu i potrošnju, umjetničke predmete, dragocjenosti i slično. Stanari zgrade koji žele osigurati svoj stan stoga trebaju provjeriti je li zgrada osigurana iz pričuve i na što se to točno odnosi, jer najčešće takva osiguranja ne pokrivaju kućanstvo ni potres.

Potres se dodatno ugovara

Paketi osiguranja razlikuju se po obimu pokrića – od onih osnovnih opasnosti, poput požara, eksplozije i direktnog udara groma do odgovornosti iz posjedovanja objekta i pomoći u katastrofama – no potres se ugovara posebno, kao dodatni rizik, a pokriva štete od potresa, nastale na prostoru gdje se nalazi osigurani predmet, intenziteta od 5 ili više stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Ako drugačije nije ugovoreno, osiguranik u svakoj šteti sudjeluje s franšizom od dva posto od iznosa osiguranja koje je navedeno na polici osiguranja. Ugovaranje franšize znači da osiguranik na vlastiti teret snosi jedan dio štete i da se naknada iz osiguranja umanjuje za ugovoreni iznos franšize. Na primjer: ako je na polici ugovoren iznos osiguranja 1.000.000 kn i franšiza od 2%, isplata će se umanjiti za 20.000 kn.

U UNIQA osiguranju može se odabrati jedan od tri paketa osiguranja stana, kuće ili apartmana koji se razlikuju po rasponu pokrića, a potres se može dodatno ugovoriti uz svaki od paketa. Prije sklapanja osiguranja poželjno je savjetovati se sa stručnjakom iz osiguranja koji će ovisno o potrebama klijenta i karakteristikama njegove nekretnine preporučiti odgovarajuću zaštitu i pružiti sve potrebne informacije o tome na što klijent, u slučaju štete, ima pravo kako ne bi kasnije došlo do nesporazuma i pogrešnog razumijevanja pokrića. Svatko može u kalkulatoru osiguranja nekretnine brzo i lako izračunati godišnju premiju, a svi koji odluče online ugovoriti osiguranje ostvaruju i 10 posto popusta. U osiguranom domu ipak se bolje spava.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene