Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osobni detalji

Objavljeno što stoji u izvješću psihologa koje su o Hitleru 1943. naručili Amerikanci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki psiholog Henry Murray napravio je 1943. godine izvješće o osobnosti Adolfa Hitlera koje je naručio OSS, preteča CIA-e.

Izvješće je naručeno kako bi se na temelju Hitlerove osobnosti pokušalo predvidjeti i njegovo ponašanje koje je tada uvelike utjecalo na svjetski poredak. Hitler je imao dijagnosticiranu šizofreniju, a Murray je napisao kako je njemački diktator paranoik koji je 'nesposoban održavati normalne međuljudske odnose'

U njegovom izvještaju od 299 stranica pod nazivom “Analysis of the Personality of Adolf Hitler” Murray je iznio zanimljive zaključke o najvećem tiraninu prošlog stoljeća:

Pročitajte i ovo Isaac Herzog, predsjednik Izraela Otkrio u intervjuu VIDEO Na tijelu mrtvog borca Hamasa pronađena knjiga Mein Kampf: "Proučavao je Hitlerovu ideologiju da mrzi i ubija Židove" Slika nije dostupna Intrigantna rendgenska snimka Ovo je jedna od iznimno rijetkih snimaka Hitlerove glave



1. Nakon frustrirajućeg djetinjstva, Hitler je imao potrebu za dominacijom.

Hitler je patio od osjećaja inferiornosti koji svoje korijene imaju u njegovom slabašnom i boležljivom fizičkom izgledu tijekom djetinjstva. Hitler je odbijao ići u školu jer se sramio naspram drugih učenika.

Njegova majka dopustila mu je da odustane od školovanja. 'On nikada nije radio bilo kakav fizički posao, a austrijska vojska ga je odbila unovačiti zbog nesposobnosti', navodi Murray.
Hitler je svoje nesigurnosti 'liječio' tako što je zagovarao sirovu, fizičku snagu, dominaciju i osvajanje. U seksualnom životu bio je zreo mazohist koji je ponižavao i maltretirao svoje partnere.



2. Hitlerov gnjev potječe od ozbiljnog Edipovog kompleksa

Kao dijete, Hitler je patio od Edipovog kompleksa koji je razvio nakon što je slučajno vidio seks svojih roditelja, naveo je Murray u izvještaju. Hitler je slušao svog oca, ali ga je vidio kao neprijatelja koji vlada njihovom obitelji s tiranskom strogoćom i nepravdom.
Kako se navodi u izvještaju Hitler je bio ljubomoran na snagu svog oca i sanjao je o tome da ga ponizi. U 16 godina Hitler nije pokazivao nikakve znakove ambicije ili nadmetanja jer je njegov otac umro, a on do tog trenutka još nije pronašao novog neprijatelja.

3. Hitler se često osjećao 'kastrirano'
Nekoliko starih Hitlerovih seksualnih partnerica podijelile su s Murrayem činjenicu da Hitler nije mogao 'konzumirati odnos na normalan način'.

'To je rezultat njegove pretjerane želje za nadmoći. Nemogućnost da dokaže mušku snagu pred ženom nagnala je Hitlera da to nadoknadi izlaganjem svoje nenadmašne snage pred cijelim svijetom', piše Murray.



U seksualnim odnosima Hitler je pokazivao mazohističko ponašanje. Govorilo se da je imao više partnerica, ali se na kraju vjenčao s Evom Braun, samo par sati prije nego su oboje počinili suicid u njegovom berlinskom bunkeru.

4. Bio je neodlučan i lako se slamao pod pritiskom
Na vrhuncu svoje moći, Hitler je patio od čestih emocionalnih krahova zbog osjećaja krivnje. 'Imao je noćne more zbog svoje savjesti i imao je duge periode vremena kada bi ga napustila energija, samopouzdanje i snaga volje', navodi Murray.

Prema Murrayu, u praksi bi to izgledalo ovako: najprije bi imao izljev emocija te osjećaj bijesa nakon kojeg bi plakao i samosažaljevao se. Potom bi uslijedio period inercije, iscrpljenosti, melankolije i neodlučnosti. Zatim bi bio utučen, satima, imao bi noćne more, a nakon toga su uslijedili sati oporavka. Naposljetku bi Hitler bio uvjeren i odlučan u odlukama da izvrši napad s velikom silom i nemilosrdnošću. Takvo njegovo ponašanje moglo je trajati u periodu od 24 sata pa sve do nekoliko tjedana, navodi se u izvješću.

5. Hitler se sramio svog miješanog podrijetla
Poznato je da je Hitler iznimno cijenio 'čistu, neiskvarenu njemačku krv', koju je povezivao s aristokracijom i ljepotom, kako navodi Murray a on je to objasnio time što je Adolf, kada mu je bilo 12 godina, uhvaćen u seksualnom odnosu s malenom djevojčicom, a čini se kako je kasnije razvio strah od sifilisa i toga da bi njegova krv mogla biti zaražena nakon kontakta sa ženom.

Gotovo je sigurno da je njegov iracionalan strah bio djelomično povezan zbog njegovih asocijacija na seksualnost i izlučevine. On je smatrao da su seksualni odnosi nešto iznimno prljavo. Osim toga, Hitler nikada nije htio priznati da je njegov otac rođen kao nepriznato dijete i da je imao dva propala braka, da su njegov djed i kum bili Židovi i da je jedna od njegovih sestara bila udana za bogatog Židova.

6. Mržnju je usmjerio na Židove jer su bili laka meta
Židovi su bili laka meta koju je mogao okriviti za gotovo sve, uključujući i za katastrofalne posljedice Versajskog ugovora, a bili su laka meta jer nisu uzvraćali na napade, zaključio je Murray. Hitler je htio uništiti Židove zbog njihova bogatstva i moći, a povezivao ih je sa svim stvarima koje je mrzio: posao, materijalizam, demokraciju, kapitalizam i komunizam.

7. Hitler je bio čudan, ali je dobivao komplimente zbog boje očiju
Sudeći prema Murrayevom izvješću, Htiler je često dobivao komplimente zbog boje njegovih sivo-plavih očiju, iako su one često opisivane 'mrtvima i praznima'.
Visinom je bio blago ispod prosjeka, imao je zalizanu kosu, tanke usne i dobro oblikovane ruke. Murray je primijetio da je nemilosrdni nacistički vođa bio poznat po mlohavom rukovanju i vlažnim i ljepljivim dlanovima.

Oni koji su ga upoznali, kazali su i da je Hitler bio sramežljiv i ćudljiv kada bi upoznavao nove ljude. Bio je poprilično izbirljiv po pitanju hrane, piše Business Insider.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene