Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽE PROMJENA

Prašina iz Sahare i nama će donijeti "krvavu" kišu: Meteorolog objasnio odakle pustinjski pijesak na europskom tlu

Prvi dan vikenda bio je gotovo proljetan zbog temperatura koja su diljem zemlje rasle do 16-17 stupnjeva. Osim toga, i u većini područja je bilo suho, što je subotu učinilo kao stvorenom za boravak na otvorenom. No, u mnogim će dijelovima Hrvatske doći do promjene vremena.

Sljedeći tjedan na kopnu će biti povremene kiše, izraženije i obilnije u predjelima uz Jadran. Uz postupni pad temperature, u višem gorju će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg.

Vjetar će u utorak prolazno okrenuti na sjeverne smjerove. Temperatura zraka će biti osjetno niža, ali će i dalje ostati iznad nule.

Na moru će idući dani biti umjereno do pretežno oblačni, povremeno uz kišu ili grmljavinske pljuskove koji će lokalno, osobito u srijedu, biti obilniji. Vjetar će prolazno okrenuti na zapadnjak, pa onda opet na jugo u jačanju. Temperatura se neće mnogo mijenjati te će zasad ostati toplo.

Saharska prašina zacrvenila Alpe i Pirineje

Velika količina saharske prašine preletjela je Sredozemlje te ovog vikenda dosegnula europsko tlo. U dijelovima južne i središnje Europe prašina je stvorila apokaliptične prizore poput onih u Alpama gdje su bijele snježne padine postale narančaste i crvene.

Prema kartama i satelitskim fotografijama koje je objavila stranica Severe Weather Europe, glavnina prašine prelazi sjevernu Italiju, Švicarsku, Austriju i južnu Njemačku, ali i Hrvatsku i Sloveniju kao i druge zemlje regije.

Nebo iznad Stuttgarta umjesto plavih, poprimilo je nijanse narančaste boje. Sve zbog pijeska iz Sahare, strujanja zraka prebacila su ga iz Afrike u Europu. Na tlu se inače više nakuplja uz kišu, a manje ako nema oborina.

"To se događa i nekoliko puta godišnje, možda ne u ovako velikoj količini kad onda to zabilježimo u cijeloj Europi. Ali zapravo o čemu se radi  najčešće su to vrlo duboke ciklone koje dolaze iz područja Afrike ili Duboke doline koje onda na području Alžira ili tamo gdje se nalazi Sahara na većem području podignu pijesak u više slojeve atmosfere koji onda snažnim strujanjima može doći do cijele Europe", objašanjava meteorolog Nove TV Darijo Brzoja.

Na sjeveru Njemačke druga priča

Pijesak iz Sahare nije stigao do sjevernih dijelova Njemačke gdje je stanje potpuno drugačije. Tamo je stigao ledeni zrak sa Sjevernog pola. Zimska oluja donijela je obilan snijeg i snažne vjetrove. Došlo je do velikih poremećaja u prometu. Vlasti su upozorile stanovnike da ne izlaze na otvoreno ako nije nužno.

Snijeg je stigao i u veći dio susjedne Nizozemske. I tamo su nastale velike poteškoće u prometu, a meteorolozi su za cijelu zemlju proglasili crveno upozorenje. Nizozemska vlada bila je primorana otkazati redovni sastanak na kojem se razgovara o pandemiji.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene