Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UVOĐENJE EURA

Vujčić najavio važnu promjenu na svim bankomatima u Hrvatskoj u kritičnom razdoblju: "Ovo je posebno važno za manje sredine"

Cijene rastu, ali ne zbog uvođenja eura, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura te najavio da između 15. prosinca 2022. i 15. siječnja 2023. na bankomatima neće biti naknada.

''Uvođenje eura je iskorak i sidro koje nas čini otpornijima za sve krize'', istaknuo je, između ostalog, premijer Andrej Plenković na 16. sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Vijeće je održano uoči redovite sjednice Vlade na kojoj će biti usvojena odluka o objavi uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj.

Tečaj je fiksiran i jedan euro će biti 7,53450 kune te od 5. rujna počinje obvezno dvojno iskazivanje cijena u eurima i kunama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVI SU POZVANI NA OTVARANJE Most koji spaja Pelješac s kopnom konačno dobio ime: "Jednostavno je i lako pamtljivo..."

''Već imamo koristi od eura''

''Treba iskovati više od 420 milijuna komada kovanica, nabavlja se 350 milijuna novčanica i tu je u pitanju tržišni proces, kako bismo odmah počeli s opskrbom i novčanicama, a ne samo kovanicama'', kazao je guverner HNB-a Boris Vujčić dodavši da će prvo biti opskrbljene banke, zatim Fina i Hrvatska pošta te građani.

Potvrdio je da cijene rastu, ali je kazao da to nije zbog uvođenja eura te naglasio da već sada imamo koristi: ''Hrvatski kreditni rejting je podignut za dva stupnja, mi smo jedina zemlja kod koje se to dogodilo od početka rata u Ukrajini''.

Pročitajte i ovo Obojani novac PITANJE SIGURNOSTI Bankomati svako malo lete u zrak, ali ''minerima'' se lako može stati na kraj: Što rade banke i policija?

Na svim bankomatima, neovisno o tome čijoj banci pripadali, euri će se moći isplatiti bez posebne naknade između 15. prosinca i 15. siječnja, kazao je Vujčić: ''Bankomate treba prilagoditi za isplatu eura. Dio bankomata će do 31. prosinca, a pogotovo za vijeme božićnog šopinga biti opskrbljen za kunama. Većina bankomata će biti pripremljena za eure od 1. siječnja, ali će dio ostati s kunama. Od 15. siječnja očekujemo da svi bankomati imaju euro''.

Između 15. prosinca i 15. siječnja neće se naplaćivati naknade za korištenje bankomata druge banke za klijente banke, tako da će moći koristiti bilo koji bankomat što je važno za manje sredine gdje nema puno bankomata, istaknuo je guverner.

Pročitajte i ovo Ilustracija hit kalkulator! Stisnite zube i kliknite: Izračunali smo kolika će vam biti plaća u eurima, provjerite i koliko će dobivati čelnici države

Vlada donijela odluku o objavi uvođenja eura

Vlada je na redovitoj sjednici održanoj nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura donijela odluku kojom se 1. siječnja 2023. godine određuje danom uvođenja eura, a utvrđuje se i fiksni tečaj konverzije od 7,53450 kuna, kao i dani početka i završetka dvojnog optjecaja te dvojnog iskazivanja cijena.

"Euro će postati službena novčana jedinica i zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj na dan 1. siječnja 2023. godine", kaže se u vladinoj Odluci o objavi uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, koju je predstavio ministar financija Marko Primorac.

Fiksni tečaj konverzije određen je na 7,53450 kuna za jedan euro.

Razdoblje dvojnog optjecaja počinje 1. siječnja 2023. u 00:00 sati i traje do 14. siječnja 2023. u 24:00 sata.

Razdoblje obveznog dvojnog iskazivanja je od 5. rujna 2022. u 00:00 sati do 31. prosinca 2023. u 24:00 sata.

Do kada će se moći koristiti i kuna i euro?

U razdoblju dvojnog optjecaja će se prilikom gotovinskih transakcija istodobno u optjecaju koristiti i kuna i euro kao zakonsko sredstvo plaćanja. Tijekom tih prvih 14 dana 2023. godine primatelj plaćanja bit će dužan potrošaču koji plaća gotovim novcem kune ostatak vratiti u gotovom novcu eura. Iznimno, kada primatelj plaćanja nije u objektivnoj mogućnosti ostatak iznosa vratiti u gotovom novcu eura može ostatak vratiti u gotovom novcu kune ili gotovom novcu kune i gotovom novcu eura.

Tijekom razdoblja dvojnog optjecaja primatelj plaćanja u trenutku plaćanja dužan je u jednoj transakciji prihvatiti do najviše 50 kovanica kune i odgovarajući broj novčanica kune primjenjujući propise o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koji se odnose na ograničenja naplate ili plaćanja u gotovini.

Pročitajte i ovo Ilustracija ETIČKI KODEKS Građani strahuju koliko će ih koštati zamjena eura: Na jednom mjestu moći će pratiti kako se računa svaka njihova kuna

Koje su iznimke?

Iznimno, automati za igre na sreću, automati za zabavne igre i samoposlužni uređaji za prodaju roba i usluga mogu koristiti gotov novac kune ili gotov novac eura tijekom razdoblja dvojnog optjecaja, a bankomati i drugi samoposlužni uređaji u bankovnom poslovanju kod isplate od dana uvođenja eura isključivo koriste gotov novac eura.

U razdoblju dvojnog iskazivanja, poslovni subjekti bit će obvezni cijenu iskazivati u euru i kuni uz isticanje fiksnog tečaja konverzije. Zakonom o uvođenju eura su predviđene određene iznimke i to za situacije gdje dvojno iskazivanje nije primjereno iz praktičnih razloga ili bi uzrokovalo nerazmjerne troškove poslovnim subjektima.

Do kada će biti moguća zamjena?

Što se tiče zamjene, krajnji rok za zamjenu novčanica neće biti utvrđen jer će građani i nakon isteka prvih 12 mjeseci od uvođenja eura, novčanice kuna moći zamijeniti za eure kod Hrvatske narodne banke u bilo kojem trenutku u budućnosti.

Zamjena kovanog novca kuna kod Hrvatske narodne banke bit će moguća još tri godine nakon što se gotov novac kune prestane mijenjati u bankama, poslovnicama Financije agencije i Hrvatske pošte.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ULAZAK U EUROPODRUČJE Danas ćemo saznati tečaj preračunavanja kuna u euro, Marić poručio: ''Ovo je povijesni dan za Hrvatsku''

Vlada očekuje da će zamjena gotovog novca kune biti osobito intenzivna tijekom prva dva tjedna od dana uvođenja eura, dakle tijekom razdoblja dvojnog optjecaja.

Preračunavanje kunskih sredstava koja se nalaze na tekućim, žiroračunima, štednim i ostalim računima kod banaka provest će se u cijelosti na dan uvođenja eura prema fiksnom tečaju konverzije i sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz Zakona o uvođenju eura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene