Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zavijeni u crno

Svijet oplakuje žrtve palog ukrajinskog aviona: Među njima je par koji se tek vjenčao, cijele obitelji i beba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran, Kanada i Ukrajina žaluju za žrtvama ukrajinskog aviona koji se u srijedu srušio u Teheranu.

Avion Ukraine Interational Airlinesa sa 176 putnika i članova posade koji se u srijedu srušio nekoliko minuta nakon polijetanja sa međunarodne zračne luke u Teheranu u crno je zavio Iran, Kanadu i Ukrajinu, zemlje iz kojih je najviše poginulih. Stradala su 82 Iranca, 63 državljanina Kanade, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, četiri Afganistanca, tri Nijemca i tri Britanca. 

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Pad aviona U plamenu VIDEO Dramatična snimka pada ruskog aviona: Vatrena buktinja zahvatila zrakoplov, pilot spašen 200 metara od obale

Avion se, kažu očevici, zapalio u zraku, a zatim je pao. 

U Ukrajini je četvrtak proglašen danom žalosti. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na službenoj internetskoj stranici napisao je kako će razgovarati s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem kako bi dvije zemlje otkrile uzrok pada aviona. Čak 45 ukrajinskih stručnjaka stiglo je u Teheran kako bi sudjelovali u istrazi i pomogli u identificiranju žrtava, piše CNN.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da je u Kanadu, preko Kijeva letjelo 138 putnika. Taj je let bio popularan među Kanađanima koji su putovali u Iran u nedostatku direktnih letova. Njime su putovali studenti koji su se vraćali s praznika.

Avion na koji su u Kijevu trebali presjesti u Toronto je stigao s mnogim praznim mjestima. Među poginulima je nekoliko tinejdžera i djece, neki od njih imali su jednu ili dvije godine. Zgrade diljem Kanade su na pola koplja, uključujući zgradu parlamenta u Ottawi.

"Znajte da svi Kanađani tuguju s vama", obratio se Trudeau obiteljima poginulih. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, koji je jučer prekinuo privatni posjet Omanu, napisao je na Facebooku kako je vlastima prioritet doznati istinu i otkriti sve odgovorne za tragediju. Iako su ukrajinske vlasti prvo objavile kako se avion srušio zbog mehaničkog kvara, kasnije su odbile govoriti o uzrocima pada dok istraga traje.

Iz kompanije Boeing izrazile su sućut obiteljima poginulih. Iranske vlasti našle su crne kutije, ali nije još poznato hoće li ih dati na uvid američkim stručnjacima. U ovakvim situacijama stručnjaci iz zemlje iz koje potječe avion dolaze na mjesto nesreće.

Velike svjetske zračne kompanije preusmjerile su svoje letove kako bi izbjegle potencijalnu opasnost na Bliskim istoku, s obzirom na eskalaciju sukoba između Irana i SAD-a.

Mladenci i njihovi gosti

Predsjednik tvrtke Ukraine International Airlines Yevhen Dykhne rekao je kako je avion bio jedan od boljih koji su imali te da je posada bila pouzdana. Smatra kako su piloti bili među iskusnijima te da je mogućnost da su oni pogriješili minimalna, piše AP.

CNN prenosi kako je kapetan zrakoplova bio Volodimir Gaponenko. Imao je više od 11.600 sati leta. U međuvremenu u medijima se pojavljuju identiteti žrtava. Među poginulima su i Alvand Sadeghim, mladi pijanist i njegova supruga Negar Borghei. Stradali su i Arash Pourzarabi (26) i Pouneh Gourji (25), koji su u Iran putovali kako bi se vjenčali. U avionu je bilo i četvero gostiju s njihova vjenčanja, piše The Sun.

BBC javlja kako su poginuli i Pedram Mousavi i Mojgan Daneshmand sa Sveučilišta u Alberti. Poginule su i njihove kćeri Daria (14) i Dorina (9).

Tragedija je potresla cijelu kanadsku akademsku zajednicu. Sveučilište Winsdor u Ontariju potvrdilo je da je njihovih pet ljudi poginulo. 

"Ova je vijest svima na Sveučilištu slomila srca. Šaljemo izraze sućuti obiteljima, prijateljima, kolegama i svima koji su pogođeni ovom strašnom tragedijom", rekao je predsjednik Robert Gordon. 

Omid Arsalani rekla je kanadskom CBS-u da je njezina sestra Evin (30) putovala u Iran na vjenčanje. Išao je i njezin suprug Hiva Molani (38). S njima je bila i njihova kći Kurdia, koja je imala jednu godinu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene