Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RUSIJA TREBA BITI IZBAČENA

Zelenski pred UN-om pokazao jezivu snimku žrtava ruskih zločina: "Tenkovima su smrskali civile, silovali su i ubijali žene pred njihovom djecom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski predjsednik Volodimir Zelenski obratio se Vijeću Ujedinjenih naroda na sastanku u utorak kako bi upozorio na stravične zločine, za koje tvrdi da su počinili Rusi. Pokazao je i videozapis na kojem su uznemirujuće fotografije ubijenih civila.

Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine, se putem videolinka obratio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Iznio je niz optužbi na račun Rusije i pokazao uznemirujuće fotografije.

Upitao je UN - "gdje je mir i jamstva koja UN treba jamčiti" pa se zatim dotaknuo stravičnih događaja u Buči, gradu koji je pretrpio veliku štetu i u kojem su leševi civila uklanjani s ulica nakon što su ih ubili Rusi, barem prema njegovim riječima.

"U ponedjeljak sam se vratio iz Buče, koja je nedavno oslobođena. Ne postoji zločin kojeg Rusi tamo nisu počinili. Ruska vojska je tražila i namjerno ubijala svakoga tko je služio našoj zemlji. Ubijali su žene koje su pokušavale zvati u pomoć. Ubijali su cijele obitelji i pokušali su spaliti tijela. Ubijali su i silovali žene pred njihovom djecom. I to su radili ruski vojnici", rekao je.

Također je doveo u sumnju mogućnost susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nakon što je optužio Rusiju za genocid. Zelenski je u ponedjeljak posjetio kijevsko predgrađe Buča, područje u kojem su se tijekom vikenda pojavile šokantne slike tijela civila razbacanih po ulicama. Tijekom posjeta rekao je da je "jako teško pregovarati" s Rusijom "kada vidite što su ovdje napravili".

"Već znam što će Rusi reći na optužbe. Okrivit će sve osim sebe. Iznijet će razne teorije tako da nitko zapravo ne može znati što se zaista dogodilo. Mi imamo konkretne dokaze, imamo satelitske snimke", dodao je.

Nastavio je nizati optužbe. "Neki od njih su strijeljani na ulici, drugi su bačeni u bunare. Pa umiru. Oni su u patnji. Ubijani su u stanovima, kuće su dignute u zrak granatama. Civile su tenkovima smrskali dok su sjedili u svojim automobilima nasred ceste, samo iz svog zadovoljstva. Odsjekli su udove, prerezali grkljane. Žene su silovane i ubijane pred njihovom djecom."

Zelenski: Rusiju treba izbaciti iz UN-a

Zelenski je rekao da svijet "ima posla s državom koja pretvara veto na Vijeće sigurnosti UN-a u pravo na smrt", pozivajući se na pravo Rusije kao stalnog člana Vijeća da stavi veto na rezolucije koje donosi. "Ovo potkopava cijelu arhitekturu globalne sigurnosti. To im omogućuje da ostanu nekažnjeni", dodao je.

Inzistira da bi Vijeće trebalo "ukloniti Rusiju kao agresora i izvor rata kako ne bi moglo blokirati odluke o vlastitoj agresiji, vlastitom ratu".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Želi jače sankcije Rusiji Zelenski o pregovorima: "Signali koje dobivamo su pozitivni, ali ne prigušuju eksplozije ruskih granata"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MIROVNI SPORAZUM Zelenski se obratio ruskim novinarima: "Ukrajina je spremna razgovarati o statusu neutralnosti"

Kaže da bi alternativa bila reforma Vijeća. "Onda bi sljedeća opcija bila da se potpuno raspustite." "Rusko vodstvo se osjeća kao kolonizatori u davna vremena. Rusija je već deportirala stotine tisuća naših državljana u njihovu zemlju. Oteli su više od dvije tisuće djece.", kaže on.

Dodao je i da im je potrebno oružje i potpora drugih država. "Potrebni su nam ozbiljni igrači koji su spremni ići do kraja. Potreban nam je krug zemalja koji će nam u roku od 24 sata dati bilo kakvo oružje", rekao je Zelenski.

Upozoravamo da je snimka izrazito uznemirujuća. Počinje na samom kraju govora ukrajinskog čelnika, a možete ju pogledati na vlastitu odgovornost >>OVDJE.

Kako je protekao 41. dan ruske invazije na Ukrajinu pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene