Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKOLOŠKI USTANAK

Prosvjedi u Srbiji: U masovnoj tučnjavi ima ozlijeđenih, mladići koji su izazvali incident pobjegli su

Neposredno nakon početka subotnjih prosvjeda širom Srbije protiv gradnje rudnika i tvornice litija, u Novom Sadu izbila je tuča skupine mladića i prosvjednika i ima ozlijeđenih, javila je beogradska agencija Beta.

19:15 Srbijanski predsjdnik Aleksandar Vučić je na lokaciji na kojoj je planirano kopanje rudnika litija. Izjavio je kako je došao riješiti problem u razgovoru s građanima.  

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Nenad Periš i nestala djevojčica velika potraga u Boru Otac Mateja Periša poslao dirljivu poruku obitelji nestale djevojčice

15:33  Kod kružnog toka na Novom Beogradu, dok su prosvjednici prelazili cestu, jedan automobil nije se zaustavio i udario je pješakinju. Hitna pomoć je na mjestu događaja.

15:10 U tučnjavi do koje je došlo u Novom Sadu, sudjelovalo je stotinjak ljudi, a mladići koji su izazvali tuču pobjegli su, prenosi agencija.

Prema izjavama očevidaca, mladići koji su izazvali tuču, pojavili su se iz pravca kolone blokadom zaustavljenih vozila, ali se nisu nalazili u toj koloni te su prosvjednike gađali kamenjem.

Prema informacijama s terena ima napada i na novinare koji izvještavaju sa prosvjeda, prenijela je Beta.

Tisuće prosvjednika širom Srbije blokiralo je promet u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji prosvjedujući protiv projekta eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji.

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, želi spriječiti usvajanje zakona o eksproprijacijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije "Rio Tinto" i pozvao je na dvosatnu blokadu prometnica.

Mediji prenose da na lokacijama u Beogradu, na kojima se okupljaju prosvjednici, nema policije u odorama, kao ni u drugim gradovima.

Organizatori skupova izvijestili su na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i lokalne medije koje policija upozorava na kaznenu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u prosvjedima i izvještavanja.

Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog "provođenja pritiska i zastrašivanja", navodeći da su pripadnici MUP-a već tijekom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli "po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati" s prosvjeda.

Premijerka Ana Brnabić i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin proglasili su prosvjede fašizmom.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da mu "ne pada na pamet" da sluša ulicu i da služi ulici.

15:05 Reporteri Nova.rs izvijestili su kako se promet oko Pančevačkog mosta u Beogradu normalizira. 

14:15 Reporteri Nova.rs javljaju da pojedini vozači pokušavaju zaobići blokadu preko zelenih površina – jedan kombi se zaglavio. Građani su se okupili i ispod Pančevačkog mosta, ali se za sada tamo promet odvija bez poteškoća. Prosvjednici su blokirali kružni tok na području Novog Beograda i Slaviju.

14:00 U Beogradu i u još pedesetak gradova diljem Srbije u 14 sati počeli su prosvjedi uz blokade prometnica u okviru pokreta Ekološki ustanak kojemu je cilj spriječiti usvajanje zakona o eksproprijacijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije "Rio Tinto".

Stotine ljudi u subotu su se počele okupljati na poslijepodnevnim prosvjedima širom Srbije i blokirali su promet na nekoliko lokacija u Beogradu i drugim gradovima.

Pokret Ekološki ustanak pozvao je na dvosatnu blokadu prometnica.

Mediji prenose da na lokacijama u Beogradu, na kojima se okupljaju prosvjednici, nema policije u odorama, te da su prometnice blokirane i u drugim gradovima u Srbiji.

Prosvjedi do sada protječu mirno.

Organizatori skupova izvješćuju na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i loklane medije koje policija upozorava na kaznenu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u prosvjedima i izvještavanja.

Nezavisna udruga novinara Srbije (NUNS) izrazila je bojazan za sigurnost novinara zbog "provođenja pritiska i zastrašivanja", navodeći da su pripadnici MUP-a već tijekom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli "po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati" s prosvjeda. U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore prosvjeda.

Novinarima N1 koji redovito izvješćuju o prosvjedima u kontekstu općeg društvenog i političkog ozračja, ali i i njihovim obiteljima upućene su i izravne prijetnje uz optužbe da "propagiraju fašizam" i "pozivaju na građanski rat".

"Želim reći da sutra ne plačete zbog toga što se dogodilo ili što se vašim bližnjim dogodilo. Vi , baš Vi , N1 ste uzrok, povod i bit ćete žrtve. Ne vjerujete?", jedna je od poruka koje su novinari N1 prijavili policiji, Stalnoj radnoj skupini za sigunost novinara i regionalnoj mreži Safe journalist.

Nakon prošlotjenog prosvjeda i sukoba izazavnog pokušajem da se bagerom razbije blokada na cesti kod Šapca, premijerka Ana Brnabić ocijenila je na Twitteru da ti prosvjedi nisu demokracija već fašizam, a fašizmom ih je nazvao i ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, te najavio da će policija ubuduće "primjeniti nasilje", ali je ubrzo promijenio retoriku uz poruku da će intervenirati ako budu ugroženi životi ljudi, njihova imovina i institucije.

Dajući za pravo sudionicima protuprosvjeda da se bore za slobodu kretanja, srbijanski predsjednik je ranije ovog tjedna poručio kako "Srbija nikada neće biti ni u kakvom građanskom ratu", te da mu "ne pada na pamet" da sluša ulicu i da služi ulici.

Vučić, njegovi najbliži suradnici i provladini mediji optužuju organizatore prosvjeda da su "Rockfelerovi plaćenici".

Prosvjede je pokrenuo pokret Ekološki ustanak koji okuplja desetak nevladinih udruga, građanskih inicijativa i organizacija, a vladajuća koalicija optužuje ih za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti srbijanskog predsjednika, koji je istodobno vođa Srpske napredne stranke koja dvotrećinskom većinom dominira u Skupštini Srbije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene