Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve zbog migranata

VELIKOM PROSVJEDU PRIDRUŽILA SE I GRADONAČELNICA 'Situacija je neizdrživa'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tisuće prosvjednika u francuskom gradu Calais zahtijevaju zatvaranje migrantskog kampa u njihovom kraju, poznatog pod nazivom džungla.

Prosvjedu se pridružila i gradonačelnica Natacha Bouchart koja kaže da je situacija postala nesnošljiva.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 4 Sporna objava na Facebooku Nova meta Zorana Milanovića: Dnevnik Nove TV provjerio što o njegovim stavovima misle SDP i njegovi partneri Davor Božinović Oštre kritike Božinović brzinom munje odgovorio Milanoviću te mu poručio kako se voli domovina

Osobe koje žive u kampu, većinom su s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike te se nadaju da će prijeći La Manche.

Vozači kamiona konstantno se žale da im je posao na cesti koja Calais spaja s lukom iznimno otežan zbog migranata koji im se pokušavaju ilegalno ukrcati u kamione, gađaju ih kamenjem, postavljaju barikade. Policijskih snaga na toj ruti je, kaže, vrlo malo, a to pokazuju i snimke koje posljednjih mjeseci vozači masovno objavljuju na na YouTubeu.

Dva konvoja kamiona i traktora zaustavila su promet na glavnoj prilaznoj prometnici u Calais u ponedjeljak u znak prosvjeda zbog sve većeg broja incidenata s migrantima u toj francuskoj luci.

Odgovarajući na poziv sindikata vozača i farmera, vozila su krenula iz različitih zajedničkih točaka prema Calaisu oko 8 sati ujutro. Stanovnici Calaisa oblikovali su ljudski štit duž prometnice, rekli su organizatori prosvjeda.

Tisuće ljudi u bijegu pred ratom i siromaštvom čeka u Calaisu mogućnost da se dokopaju Velike Britanije, često pokušavajući na silu ukrcati se na vozila koja se prevoze trajektom ili željezničkim tunelom.

Pokušaji su nastavljeni unatoč posebnim sigurnosnim snagama i visokim ogradama duž prometnice i željezničke rute.

"Morali smo to učiniti. Morali smo pustiti da stvari eskaliraju, međutim zadnjih mjeseci situacija je sve gora i gora", rekao je David Sagnard, predsjednik nacionalnog saveza vozača kamiona (FNTR), kad su se okupili konvoji u kojima je po 40 vozila.

"Prije su to samo bili pokušaji da dođu na kamione. Sad je to divljačko razaranje, pokidane su cerade, stvari su ukradene ili uništene ... Vozači idu na posao u strahu a gospodarske posljedice su teške", rekao je.

Calais je jedno od žarišta europske migrantske krize, koje je ponovno oživljeno nakon većeg priljeva migranata na južne obale kontinenta. Mjesto je u središtu političkih rasprava i u Francuskoj i u Velikoj Britaniji.

Strah od sve većeg broja migranata, djelomice potaknut scenama iz Calaisa, ključno je pitanje koje je utjecalo na nedavno britansko glasanje o napuštanju Europske unije.

Neki francuski oporbeni političari također su pozvali da se odbaci sporazum po kojemu se granične kontrole provode na francuskoj strani, te istaknuli da bi Velika Britanija trebala sama rješavati problem.

U veljači i ožujku ove godine francuske vlasti sravnile su sa zemljom južnu polovicu migrantskog logora zvanog džungla i raselila neke njegove stanovnike.

Ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve prošli tjedan rekao je da bi francuske vlasti trebale sravniti i ostatak logora.

Oko 7000 migranata živi u preostaloj južnoj polovici logora u odnosu na 4500 u lipnju, navode mjesne vlasti. Humanitarne organizacije procjenjuju da je tu oko 9000 ljudi.

Vlasti su otvorile skloništa i centre za migrante i obećale da će ih još izgraditi te povećale broj policajaca za pomoć u suočavanju s izbjegličkom krizom. (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene