Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlatko Cvrtila za Dnevnik Nove TV

Užareni odnosi SAD-a i S. Koreje: "Postoji režim koji ima nuklearnu bombu i koji je izvan kontrole"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet bruji zbog zveckanja oružjem na Korejskom poluotoku. Razmjene prijetnji Pjongjanga i Washingtona su svakodnevne. Američki saveznici u regiji pripremaju se za mogući oružani sukob.

Oglasila se i Kina, glavni sjevernokorejski saveznik. Režim u Pjongjangu, ali i američkog predsjednika Donalda Trumpa pozvala je da paze na ono što izjavljuju. Trump ne štedi nikoga - spekulira se da je spreman i za stvarno potezanje oružja.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un - 2 Pripremaju brze udare Zastrašujuća prijetnja: "Nećemo oklijevati s nuklearnim napadom..." Elektrane u Pjongjangu Nije prvi put Sjeverna Koreja zaustavila nuklearni reaktor: Nagađa se da proizvode oružje

Gost Dnevenika Nove TV bio je geopolitički analitičar profesor Vlatko Cvrtila koji je pojasnio trenutačnu situaciju.

Stvari izgledaju sve ozbiljnije. Treba li svijet strahovati da je na pomolu novi rat?

Svijet se već nalazi u verbalnom ratu, na svu sreću. Ako uzmemo u obzir ono što se do sada događalo u tenzijama između Sjeverne Koreje i drugih država, posebno s SAD-om. Mala je vjerojatnost da bi se moglo dogoditi stvarni rat.

Odnosi Sjeverne Koreje i Amerike godinama su zategnuti. No, što je stvarni razlog posljednjeg zahuktavanja i sve otvorenijih prijetnji? Je li to uistinu jačanje korejske nuklearne moći?

Korejska nuklearna moć je svakako jedan od bitnih faktora koji zabrinjava suvremeni svijet, ali to je jedina stvar koja je garancija da će se taj sjevernokorejski režim održati. Zato oni tako nastoje visokim ulaganjima ovladati i raketnom i nuklearnom tehnologijom, kako bi se spasili. Međutim, ako gledamo povijest unazad, te tenzije se događaju najmanje dva puta godišnje i to uvijek kad su najavljene vježbe s jedne strane SAD-a i južnokorejske vojske koju uvijek sjevernokorejski režim iskorištava za interpretaciju da se radi izravnoj prijetnji Sjevernoj Koreji. To je negdje u ožujku i krajem kolovoza. Sad su najavljene velike vojne vježbe. Dakle, tenzije se uvijek povećavaju kad se to događa. Ali, naravno, njihovi su odnosi zategnuti i nikome u svijetu nije svejedno da postoji jedan režim koji ima nuklearnu bombu, koji je praktički izvan kontrole.

U slučaju oružanog sukoba SAD-a i Sjeverne Koreje kakve se reakcije mogu očekivati iz Kine i Rusije?

Kina je već reagirala. Oni su jasno rekli. Ukoliko bi Sjeverna Koreja, a to je poruka Sjevernoj Koreji, prva napala, da će nakon toga, ako SAD odgovore, onda će ostati neutralni. Međutim, ako bi SAD išle s nekim napadom i pokušajem promjene režima, onda bi to značio izravni neprijateljski čin prema samoj Kini. Rusija se nije izjašnjavala, ali jasno je da bi se uključila i sigurno ne bi bila na strani SAD-a.

Zlato i švicarski franak rastu zbog zategnutih odnosa ovih dviju zemalja - kakve posljedice može očekivati Europa od nastavka ove priče? Samim time i Hrvatska?

Tenzije će se vjerojatno polako spuštati u sljedećih dva tjedna. Za sada imaju posljedice na burze, na tržišta, tu Europa onda ima i izravne posljedice. Na Hrvatsku izravno ne, čak i ako bi se dogodio rat u tom dijelu svijeta, ne bi bilo značajne posljedice za Europu.

Koliko je cijela ova situacija rezultat kontinuirane američke vanjske politike, a koliki je utjecaj Trumpove osobnosti - on na neki način svojim izjavama dolijeva ulje na vatru?

On je u zadnjih deset mjeseci, od kad je izabran za američkog predsjednika da baš nema diplomatski rječnik, da nije vješt u tome. Vrlo je izravan, a u svijetu vanjske politike svaka takva izravnost zna izazivati tenzije, a to smo vidjeli. Tako da možemo očekivati da će to biti u ostalom dijelu njegova mandata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene