Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Slijepi britanski pilot sletio u Maleziju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Dobivam informacije ušima, a ne očima', kaže slijepi britanski pilot Miles Hilton-Barber koji je na svom putovanju oko svijeta u ultra lakoj letjelici sletio u Maleziju. Cilj putovanja je prikupljanje sredstava za projekt koji se bori za razvoj prevencije nastanka sljepoće.

58-godišnji Miles krenuo je na putovanje 7. ožujka. U svom zrakoplovu koristi se revolucionarnim tehnologijom koja prepoznaje glasovne naredbe, posebno konstruiranoj za njegove potrebe. 

Pročitajte i ovo Maksim Kuzminov Maksim Kuzminov Detalji likvidacije ruskog pilota koji je pobjegao od Putinovog režima: Pronađen mrtav s nekoliko rana od vatrenog oružja Maksim Kuzminov Osveta u podzemnoj garaži Ruski pilot koji je helikopterom prebjegao u Ukrajinu pronađen mrtav: Tijelo mu je izrešetano metcima

Povijesno putovanje dugo gotovo 22 tisuće kilometara počelo je u Europi pa preko Srednjeg Istoka do Pakistana, Indije, Burme i Malezije. 

Planirano je još zaustavljanjene u Indoneziji te za kraj u Darwinu i Sydneyju u Australiji. 

Tim Milesa Hiltona-Barbera na dan obavi dva leta, a putovanje bi trebalo završiti za 55 dana. 

Njihova je misija i cilj putovanja prikupljanje sredstava za projekt banke Standard Chartered pod nazivom 'Seeing is Believing' koji se bori za prevenciju nastanka sljepoće. 

Miles je objasnio kako je voziti zrakoplov naučio prije četiri godine, a ultra lakom letjelicom počeo je letjeti prije dvije godine. 

Prvi let tom nesvakidašnjom letjelicom opisao je kao ostvarenje sna. Naime, kada mu je bilo 18 godina sanjao je o tome da jednog dana postane pilot, ali su ga odbili zbog lošeg vida. 

'Kada sam imao 21 godinu liječnik mi je objasnio kako je uzrok mom lošem vidu genetika. Bio sam tužan, jer sam znao da nema pomoći, a i bojao sam se što ću u takvom stanju uopće moći raditi' kaže Miles. 

Inspiriran svojim bratom, koji je, također slijep, uspio ploviti od Južne Afrike do Australije, Miles je sa svojim avanturama poput ronjenja, slobodnog penjanja i vožnje Formule 1, počeo tek u pedesetim godinama. 

'Sada mi je 58 godina i slijep sam kao šišmiš, ali imam predivnu priliku i privilegiju preletjeti pola planete', zaključio je Miles.

'Vid je predivan dar koji mnogi uzimaju zdravo za gotovo. Ja nikada više neću vidjeti, ali mogu pomoći drugima. Savjetujem studentima da ne odustaju zbog sljepoće' dodao je Miles koji u posljednje vrijeme sa slijepima radi kao motivacijski govornik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene