Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon rušenja ukrajinskog aviona

Velika Britanija osudila uhićenje svoga ambasadora u Iranu: Zadržan zbog poticanja antivladinih prosvjednika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u subotu da su iranske vlasti nakratko pritvorile veleposlanika te zemlje u Teheranu osudivši taj pritvor kao "grubo kršenje međunarodnog prava".

Britanski ministar vanjskih poslova Dominik Raab rekao je u izjavi: "Uhićenje našeg veleposlanika u Teheranu bez razloga i objašnjenja grubo je kršenje međunarodnog prava."

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije u porastu Iran zaprijetio: ''Nećemo oklijevati s odgovorom'' Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Također je napomenuo da je iranska vlada na prekretnici te poručio da može ili nastaviti marš prema statusu parije, sa svom političkom i ekonomskom izolacijom koja to podrazumijeva, ili poduzeti korake prema smanjivanju napetosti i angažirati se na diplomatskom putu prema naprijed.

Ranije je teheranska novinska agencija Tasnim izvijestila da je britanski izaslanik Rob Macaire uhićen na nekoliko sati ispred sveučilišta Amira Kabira zbog poticanja antivladinih prosvjednika.

Iranska policija je u subotu rastjerala studente koji su u Teheranu izvikivali "radikalne" slogane na skupu organiziranom u spomen na žrtve ukrajinskog zrakoplova koji je Iran u srijedu srušio "pogreškom", izvijestila je iranska novinska agencija Fars.

Novinari francuske novinska agencije AFP javili su s terena da se više stotina studenata okupilo u subotu predvečer odgovarajući na poziv da se oda počast žrtvama te katastrofe u kojoj je poginulo svih 176 putnika i članova posade, većinom Iranci i Kanađani, među kojima su neki imali dvostruko državljanstvo.

Skup na uglednom sveučilištu Amira Kabira u Teheranu prometnuo se u izljev gnjeva. Mnoštvo je izvikivalo slogane protiv "lažaca" i tražilo sudski progon odgovornih za nesreću i onih koji su je, po njihovu mišljenju, htjeli sakriti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene