Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret od pet i više sati

Ovo je velebna vila Genevi u kojoj će se održati povijesni susret Bidena i Putina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoje možda veliki problemi koje treba raspraviti, ali okruženje sastanka američkog i ruskog predsjednika u veličanstvenoj vili iz 18. stoljeća s pogledom na Ženevsko jezero bit će raskošno i mirno.

Prvi sastanak licem u lice u lice između Joea Bidena na predsjedničkoj funkciji i ruskog kolege Vladimira Putina mogao bi trajati četiri do pet sati ili više.

Pročitajte i ovo Joe Biden Udar na gospodarstvo SAD uveo novi paket sveobuhvatnih sankcija Rusiji: "Ako Putin ne plati cijenu nastavit će sijati smrt" Vladimir Putin Ironična poruka Putin odgovorio Bidenu nakon što ga je nazvao "ludim kučkinim sinom": "On je za Rusiju bolji predsjednik"

Neke od tema o kojima će razgovarati u srijedu su kontrola naoružanja, kibernetički napadi i uplitanje u izbore.

Međutim, neće biti jela, a ruski i američki predsjednici održat će odvojene konferencije za novinare, znak zategnutih odnosa.

"Bez lomljenja kruha", rekao je novinarima visoki američki dužnosnik dok je Biden letio u Ženevu na razgovore koji bi trebali započeti oko 13 sati u Villi La Grange, elegantnoj sivoj palači okruženoj parkom od 30 hektara.

Putin stiže prvi, a on i Biden će se najprije sastati sa švicarskim predsjednikom Guyom Parmelinom. Nakon toga će ruski i američki predsjednik razgovarati u knjižnici u kojoj se čuvaju stare knjige na kineskom, francuskom, perzijskom i turskom.

S Bidenom na sastanak dolazi državni tajnik Antony Blinken, a s Putinom šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Između tri i 3 i pol tisuće policajaca raspoređeno je u inače mirnom švicarskom gradu.

Među tisućama knjiga u vili nalazi se i ona Charlesa Picteta de Rochemonta, diplomata koji je pripremio švicarsku Deklaraciju o trajnjoj neutralnosti - dodatni razlog za izbor Ženeve za mjesto održavanja samita.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene