Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Pratite uživo

Povijesni uspjeh Blue Origina, izveli su dosad neviđenu stvar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno stvari može poći po zlu tijekom lansiranja rakete u svemir, pogotovo ako ista raketa nosi posadu. može li se posada i kapsula spasiti, upravo će pokazati testiranje koje provodi tvrtka Blue Origin, a koji prijenos možete pratiti uživo na našem portalu.

Blue Origin, tvrtka vlasnika Amazona Jeffa Bezosa, pokušat će pri lansiranju svoje rakete New Shepard simulirati "katastrofalno zatajenje sustava" u letu, kojem je cilj pokazati da kapsula u kojoj bi se nalazili budući astronauti, neće biti uništena, odnosno, da je mogu spasiti u slučaju da raketa zakaže i eksplodira u letu.

Pročitajte i ovo Odysseus Uspjeh Odiseja VIDEO Američka letjelica sletjela na Mjesec, prvi put nakon više od 50 godina! Lansiranje rakete H3 Uspješno lansiranje VIDEO Pogledajte kako je Japan lansirao novu raketu nakon prošlogodišnjeg fijaska

Vrhunac testiranja dogodio se 44 sekunde nakon polijetanja, kad se kapsula odvojila od rakete u simuliranom katastrofalnom zatajenju rakete. Kapsula se nakon odvajanja i paljenja vlastitom motora dovoljno udaljila od rakete da se sigurno mogla vratiti na tlo pomoću padobrana.

Raketa nije eksplodirala, ali poanta je bila u simulaciji, a ne pravoj eksploziji.

Nekoliko minuta kasnije sama raketa se i po peti put uspješno vratila na tlo u vertikalnom slijetanju. Dupli uspjeh za Blue Origin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene