Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pratite uživo

Povijesni uspjeh Blue Origina, izveli su dosad neviđenu stvar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Puno stvari može poći po zlu tijekom lansiranja rakete u svemir, pogotovo ako ista raketa nosi posadu. može li se posada i kapsula spasiti, upravo će pokazati testiranje koje provodi tvrtka Blue Origin, a koji prijenos možete pratiti uživo na našem portalu.

Blue Origin, tvrtka vlasnika Amazona Jeffa Bezosa, pokušat će pri lansiranju svoje rakete New Shepard simulirati "katastrofalno zatajenje sustava" u letu, kojem je cilj pokazati da kapsula u kojoj bi se nalazili budući astronauti, neće biti uništena, odnosno, da je mogu spasiti u slučaju da raketa zakaže i eksplodira u letu.

Pročitajte i ovo Lansiranje rakete H3 Uspješno lansiranje VIDEO Pogledajte kako je Japan lansirao novu raketu nakon prošlogodišnjeg fijaska Ilustracija Nova generacija oružanih sustava Rusija upotrijebila novo moćno oružje: Putuje devet puta brže od zvuka, a domet joj je 1000 kilometara

Vrhunac testiranja dogodio se 44 sekunde nakon polijetanja, kad se kapsula odvojila od rakete u simuliranom katastrofalnom zatajenju rakete. Kapsula se nakon odvajanja i paljenja vlastitom motora dovoljno udaljila od rakete da se sigurno mogla vratiti na tlo pomoću padobrana.

Raketa nije eksplodirala, ali poanta je bila u simulaciji, a ne pravoj eksploziji.

Nekoliko minuta kasnije sama raketa se i po peti put uspješno vratila na tlo u vertikalnom slijetanju. Dupli uspjeh za Blue Origin.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene