Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stravični prizori

Apokalipsa u Australiji: Vatrogasci u utrci s vremenom uoči novog toplinskog vala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski vatrogasci u utorak vode utrku s požarima koji haraju jugoistokom zemlje, nastojeći iskoristiti nešto povoljnije vremenske uvjete i kišu prije novog toplinskog vala najavljenog za drugu polovicu tjedna.

Iscrpljeni vatrogasci učvršćuju linije obrane, krče vegetaciju i pale kontrolirane požare prije porasta temperatura i snaženja vjetrova koji se očekuju u petak.

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Vatrogasci, ilustracija Nastale gužve Požar na zagrebačkom mostu: Zapalio se automobil, vatrogasci izašli na teren

Zapovjednik vatrogasne službe New South Walesa Shane Fitzsimmons kaže da su trenutačni uvjeti "mnogo povoljniji", no upozorava da se povratak vrućih dana očekuje krajem tjedna.

Deseci požara i dalje nekontrolirano gore istokom zemlje i strahuje se da bi se dva velika požara u New South Walesu i Victoriji mogla spojiti u neobuzdanu vatrenu stihiju.

Kiša je u ponedjeljak pružila umjereni predah, no nije bila dovoljno snažna da ugasi požare, a na nekim je mjestima otežala napore vatrogasaca koji nisu mogli paliti kontrolirane požare kako bi tako očišćena područja zaustavila nadolazeće požare.

Neobuzdana vatrena stihija

Od početka požara u rujnu život je izgubilo 25 osoba, više od 1800 domova je uništeno, izgorjelo je oko osam milijuna hektara raslinja i stradali su milijuni životinja.

Mnogi su požari toliko veliki da ih jedino snažna kiša može ugasiti.

Meteorološke službe izvijestile su o formiranju prvih ciklona na zapadu zemlje, što bi moglo najaviti dolazak spasonosne monsunske sezone. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene