Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasan po život

Najsnažniji atlantski uragan oborio rekord po jačini nakon 88 godina: "Ono što nam se približava je bomba"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uragan lota stigao je do Nikaragve, dva tjedna nakon razorne oluje Eta koja je poharala Srednju Ameriku.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) rekao je da je oluja stigla na obalu u ponedjeljak navečer. Ojačala je na moru u uragan pete kategorije prije nego što je stigla do obale, s udarima vjetra do 260 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Sheynnis Palacios Kraljica ljepote Manekenka u bikiniju i balskoj haljini postala državni neprijatelj broj jedan: Izbor za Miss Universe ugrozio diktatora zemlje pobjednice Slika nije dostupna Bit će sve jači Uragan Ernesto prijeti obali Meksika

Nakon što je uragan pogodio Nikaragvu, oslabio je u kategoriju četiri, no NHC je rekao da je i dalje "izuzetno opasan". NHC je upozorio na "katastrofalne vjetrove, po život opasne udare oluje i kišne bujice".

"Ono što nam se približava je bomba", rekao je na konferenciji za medije predsjednik susjednog Hondurasa, Juan Orlando Hernández.

Lota je najsnažniji atlantski uragan ove godine i tek drugi uragan u studenom pete kategorije - prvi se dogodio 1932. godine.

Rekordan broj oluja

Ovogodišnja atlantska sezona uragana premašila je rekorde po pitanju oluja. Honduras, Gvatemala i Nikaragva evakuirale su stanovnike koji žive u nizinskim područjima i blizu rijeka u atlantskoj obalnoj regiji koju bi Lota trebala pogoditi.

Prije nego što je stigla do Srednje Amerike, oluja je prošla pored kolumbijskog otoka Providencia u Karipskom moru, zbog čega je nestalo struje. Agencija AFP izvijestila je da je jedna osoba na otoku izgubila život.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene