Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovoren prekid vatre u Siriji

Američki državni tajnik otkrio detalje sastanka Putina i Trumpa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladimir Putin i Donald Trump prvi su se puta sastali u Hamburgu na summitu G20.

Američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin susreli su se na marginama G20 summita u Hamburgu. Sastanak je umjesto predviđenih 30 trajao 140 minuta, a nakon njega nije bilo izjava za medije. Putin je tek u prolazu poručio kako su razgovarali o Siriji, Ukrajini te borbi protiv terorizma i cyberkriminala.

Pročitajte i ovo Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina Slika nije dostupna "Dobrodošli u pakao" G20 u Hamburgu: Summit svih razlika i teških tema

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov medijima je poručio kako su se SAD, Rusija i regionalne države dogovorile oko prekida vatre  na jugozapadu Sirije koji će stupiti na snagu u 9. srpnja u podne, javlja Reuters.

Novinarima se nakon sastanka na konferenciji za medije na kojoj je kamerama bio zabranjen pristup obratio američki državni tajnik Rex Tillerson koji je kazao kako je Trump "u nekoliko navrata pritisnuo Putina" vezano uz rusku umiješanost u američke izbore.

Kako javlja AP, Tillerson je kazao da je Rusija od SAD zatražila dokaz eventualne umiješanosti u američke izbore.

Državni tajnik SAD-a istaknuo je kako Bijela Kuća želi "prijeći preko ruskog negiranja umiješanosti u američke izbore". Rusija poručuje kako je SAD prihvatio njihov stav da se ne nisu miješali u američke izbore. 

"Poslali smo Melaniju da ih razdvoji"

Istaknuo je i kako se sastanak odužio jer su i Trump i Putin imali puno toga za reći.

"Putin i Trump vrlo su se brzo povezali. Između njih je bila vrlo jasna pozitivna kemija", kazao je Tillerson i dodao da su se Trump i Putin složili kako nema smisla neprestano se osvrtati na prošlost već raditi na uspostavi novih odnosa.

Tillerson je kazao kako su djelatnici Bijele Kuće  na sastanak u jednom trenu poslali prvu damu SAD-a Melaniju Trump s namjerom da ih razdvoji, no u tome nije uspjela pa se sastanak nastavio još jedan sat nakon toga, javlja Guardian.

Nakon sastanka Putina i Trumpa u Dnevniku Nove TV uživo se javila urednica vanjske politike Ivana Petrović.

"Malo je pretjerano reći kako je riječ o povijesnom sastanku, ali očito svi žele naglasiti kako je ovo vanjskopolitički događaj godine. S njim počinje proces kojeg očekujemo od početka Trumpova mandata. Teško je očekivati da će Trump dati Putinu neke ustupke obzirom na pristiske s kojima se sureće u vlastitoj zemlji. Ako Putin i da neke ustupke, to će biti taktički ustupci", izvijestila je Ivana Petrović iz Hamburga.

Oduševljenje uoči sastanka

Uoči sastanka Putin i Trump kratko su se obratili novinarima.

"Drago mi je što sam vas upoznao", kazao je Putin dok je Trump poručio kako mu je čast biti u njegovom društvu.

Trump je kazao kako su on i Putin već imali "vrlo dobre razgovore".

"Razgovarat ćemo i sada i dijalog će se nastaviti. Radujemo se mnogim pozitivnim stvarima koje se trenutno događaju i za Rusiju i za SAD", kazao je Trump.

Putin je poručio kako je već razgovarao s Trumpom no kako to nije dovoljno.

Trump nije odgovorio na novinarska pitanja o navodnoj ruskoj umiješanosti u američke predsjedničke izbore.

Trump: "Imamo puno toga za raspraviti"

Putin i Trump susreli su se i na početku summita, ali samo kako bi se rukovali.

 "Rukovali su se i rekli da će se sastati posebno u četiri oka", rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov novinarima.

Trump je prethodno putem svojeg Twitter profila objavio kako se veseli sastancima sa svejtskim čelnicima, uključujući i onom s Putinom. "Imamo puno toga za raspraviti", napisao je.

Trump: "I dalje inzistiramo da Meksiko plati gradnju zida"

Američki predsjednik sastao se i s meksičkim kolegom Enriqueom Penom Nietom te kazao kako SAD i dalje traže da Meksiko financira gradnju zida na granici.

Američki je predsjednik u više navrata naglasio kako traži da se izgradi zid na granici SAD-a i Meksika dugoj 3142 kilometra kako bi se zaustavila ilegalna imigracija i trgovina drogom.

Međutim, američki Kongres zasad odbija financirati taj iznimno skupi projekt.

Meksički je predsjednik uoči sastanka kazao kako se nada da će razgovori pomoći nastavku "tečnog dijaloga", posebno kada se radi o sigurnosti.

Merkel: "Pregovori su jako zahtjevni, neću okolišati"

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da se tijekom summita održavaju "vrlo teški" razgovori vezani uz trgovinu.

"Pred nama je još puno posla kako bismo postigli dogovor o trgovini. Većina sudionika summita pozvala je na slobodnu i poštenu trgovinu", kazala je Merkel.

Na sastancima u Hamburgu dominirali su razgovori o politici Donalda Trumpa "Amerika na prvom mjestu".

"Pregovori su vrlo zahtjevni, ne želim okolišati oko toga", poručila je Merkel i dodala kako je većina sudionika summita podržala Pariški klimatski sporazum.

Prosvjede diljem grada opisala je kao "neprihvatljive".

Summit G20 obilježili su veliki prosvjedi diljem Hamburga o kojima više možete pročitati ovdje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene