Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ima vremena do 7. siječnja

"Cijela Srbija će stati": Tisuće prosvjednika opet na ulicama, dali su ultimatum Vučiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokret građanskih udruga i inicijativa Ekološki ustanak dao je u subotu srbijanskom predsjedniku i vladi ultimatum da do 7. siječnja povuku sve sporazume i ugovore i proglase moratorij na rudarenje litija, zaprijetivši u suprotnom da će "cijela Srbija stati".

Nakon tri tjedna masovnih prosvjeda i blokada prometnica diljem zemlje, srbijanske vlasti povukle su ili djelomice izmjenile sporne zakone, te Prostorni plan općine Loznica kojim je predviđena gradanja rudnika litija u zapadnoj Srbiji, a sa subotnjeg prosvjeda ispred zgrade Vlade Srbije upućeni su novi zahtjevi.

Nešto više od tisuću ljudi, koji su na sat vremena blokirali križanje dviju najprometnijih ulica u srbijanskoj prijestolinici, povicima "Rio Tinto marš iz Srbije" i "Izdaja" podržalo je zahtjeve vođa Ekološkog ustanka i "ultimatum" predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "izbriše projekt" rudarenja litija "Jadar" i da se korporacija Rio Tinto "protjera iz zemlje".

Organizatori prosvjeda najavili u da će u suprotnom, Vučić "imati opću mobilizaciju širom Srbije".

Jedan od vođa Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta zatražio i uvođenje moratorija na istraživanja i iskopavanja rude litija u Srbiji, te povlačenje svih prijava i obustavu sudskih procesa protiv sudionika prethodnih prosvjeda i blokada.

Zatraženo je i procesuiranje sudionika protuprosvjeda koji su gumenim čekićima i letvama napadali prosvjednike, te bagerom nasrnuli na prosvjednike u Šapcu prije dva tjedna.

Nakon ukidanja Prostornog plana grada Loznice i Vlada Srbije mora ukinuti uredbu o donošenju Prostornog plana područja posebne namjene za projekt "Jadar" o otvaranju rudnika litija, poručeno je sa subotnjeg skupa.

U protivnom, kako je rečeno, nakon Božića blokade i prosvjedi bit će nastavljeni diljem Srbije.

"Bit ćemo tamo gdje nam je mjesto – da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama", poručio je Jovanović.

Ministarica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je, reagirajući na prosvjed, zatražila da vođe i aktivisti Ekološkog ustanka "predstave građanima svoj politički program, umjesto da se kriju iza ekoloških tema", ustvrdivši kako "ne postoji nikakav ugovor" Vlade s Rio Tintom, "niti s bilo kojom drugom kompanijom" o eksploataciji litija.

Jovanović je ranije ocijenio da će Aleksandar Vučić "učiniti sve" i ispuniti sve zahtjeve samo da smiri situaciju do izbora najavljenih za početak travnja iduće godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za najugroženije Kod susjeda stigao lijek protiv koronavirusa, spašava od smrti: ''Bit će za 50.000 ljudi''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ups! Srpski ministar postao hit na društvenim mrežama: Objavio da nema smetnji u prometu pa zaglavio u snijegu

Pokret Ekološki ustanak, koji okuplja desetke udruga, organizacija i građanskih inicijativa, prethodne je tri subote organizirao prosvjede i blokade prometnica i autocesta zahtijevajući povlačenje spornih zakona o eksproprijaciji i o referendumu.

Te zakone aktivisti vide kao formalne preduvjete kojima bi vlast željela olakšati dobivanje dozvola i odobrenja za istraživanja i eksploataciju litija u većem dijelu zapadne Srbije.

Suočen s pritiskom tisuća ljudi na ulicama i cestama, srbijanski predsjednik odbio je potpisati sporni zakon o eksproprijaciji, te od vlade ishoditi djelomične izmjene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Srbijanska vlada suočena je prethodnog tjedna i s energetskom krizom nakon što je poslije prošlotjednih obilnih snježnih padalina trećina energetskog sustava u ponedjeljak bila izvan pogona, a tijekom tjedna opskrba strujom postupno je normalizirana za više od 136.000 korisnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene