Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ništa ne isključuju

Preokret u istrazi nesreće: "Uzrok pada nije pilotska pogreška, posada je bila iskusna, a avion jedan od najboljih u floti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O padu ukrajinskog Boeinga 737 na letu Teheran – Kijev iz Teherana oglasila se i ukrajinska aviokompanija o čijem je zrakoplovu riječ. Naglasili su da s tim Beoingom nije bilo nikakvih problema, da je redovno servisiran prije dva dana te da je riječ o jednom od njihovih najboljih zrakoplova u floti.

Ukraine International Airlines (UIA), kompanija u čijem je vlasništvu pali Boeing 737-800 koji se srušio nedugo nakon polijetanja iz zračne luke u Teheranu, naglasila je kako s tim zrakoplovom nije bilo nikakvih problema jer je redovni servis prošao samo nekoliko dana prije tragične nesreće u kojoj je poginulo svih 176 putnika i članova posade, iz zasad nerazjašnjenih razloga.

Zrakoplov je ukrajinski avioprijevoznik dobio 2016. godine, a prije leta iz Teherana za Kijev bio je u "odličnom stanju", naglašava Evgenij Dijkne, predsjednik UIA. "Bio je jedan od naših najboljih zrakoplova", rekao je Dijkne novinarima na presici u Kijevu, prenosi RT.

Direktor letenja u UIA Ihor Sosonovski isključio je pilotsku pogrešku kao uzrok pada zrakoplova istaknuvši da je bila riječ o vrlo iskusnoj posadi zrakoplova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fateh-110 Ovo je balistička raketa koju je Iran koristio u odmazdi protiv Amerikanaca u Iraku

Pročitajte i ovo Napadnute vojne baze u Iraku tvitnuo i trump Dok Iranci govore da imaju još meta za napad, svijet strahuje od novih sukoba: "Ovo može dovesti do nuklearnog rata"

"Uzimajući u obzir njihovo iskustvo, vrlo je teško reći da bi nešto bilo loše s njima", rekao je novinarima.

Dodao je da se posada dovoljno odmorila prije polaska iz zračne luke Imam Homeini u Teheranu.

Samo dva dana prije kobnog leta taj je zrakoplov prošao i redoviti servis, dodaju iz UIA.

Sve opcije uzroka pada su moguće

Niti jedna opcija uzroka pada zrakoplova Ukraine International Airlinesa u Iranu ipak nije isključena.

Iako su u prvotnom priopćenju iz ukrajinskog veleposlanstva u Teheranu na svojim internetskim stranicama isključili da je uzrok pada ukrajinskog Boeinga 737 terorizam i dovođenje u vezu s napadima Irana na američke baze u Iraku, tu su objavu ubrzo maknuli i naveli da se uzrok pada istražuje te da će komisija koja provodi istragu dati službeno objašnjenje pada zrakoplove i da se sve druge objave trebaju smatrati isključivo neslužbenima.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristaiko rekao je u srijedu da su u ukrajinskom zrakoplovu koji se srušio ubrzo nakon polijetanja iz Teherana poginula 82 Iranca i 63 Kanađana.

Iranski i ukrajinski dužnosnici potvrdili su da se Boeing 737 Ukraine International Airlinesa sa 176 putnika i članova posade srušio nakon polijetanja iz iranske zračne luke Imama Homeinija i zapalio. Iranska državna televizija javila je da je zrakoplov pao zbog tehničkog kvara, ali nisu objavljene druge pojedinosti.

U nesreći je poginulo svih 176 ljudi u zrakoplovu. Osim 82 Iranca i 63 Kanađana, u zrakoplovu je bilo 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, zatim desetero putnika iz Švedske, četvero iz Afganistana, troje iz Njemačke i troje iz Velike Britanije, objavio je Pristaiko.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se utvrđuju sve okolnosti nesreće. "Moja iskrena sućut svim rođacima i prijateljima putnika i posade", dodao je Zelenskij.

Srušeni ukrajinski zrakoplov letio je iz Teherana prema Kijevu. Riječ je o tri godine starom Boeingu 737-NG.

Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu. Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila, pri čemu je poginulo 346 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene