Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRADALA CIJELA OBITELJ

Albanski premijer u suzama: Među poginulima u potresu i zaručnica njegova sina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među stradalima u potresu u Albaniji je i Kristi Reci, zaručnica Gregora Rame, sina albanskog premijera.

Najmanje 40 ljudi poginulo je u nizu potresa koji su u utorak pogodili Albaniju, a među poginulima je i Kristi Reci, zaručnica sina albanskog premijera Edija Rame. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani uznemireni Potres u susjedstvu: "Čulo se kao eksplozija i kuća se pomaknula lijevo-desno" Giorgia Meloni Sastanak s albanskim kolegom Talijanska premijerka poručila: "Vjerujem da bi ovaj dogovor mogao postati model upravljanja migracijskim tokovima"

Kristi je u potresu poginula skupa s roditeljima i bratom.

Premijerov sin Gregor Rama napisao je na Instagramu da je među mnogim žrtvama strašne tragedije i "njegova najbliža osoba koja je stradala zajedno s bratom, mamom i tatom". 

Eduard Reci (54), njegova žena Dolora (49), Kristi (25) i Claus (21) pronađeni su ispod ruševina šesterokatne zgrade, bez znakova života. 

Gregor Rama (29) u vezi sa studenticom medicine bio je tri godine. Na pitanje o Kristinoj smrti, ni premijer nije mogao sakriti suze. 

"Ne mogu razgovarati o stvarima koje su osobne. Nalazim se u situaciji koja se ne može objasniti", rekao je u TV intervjuu i stao usred rečenice.

Još traže preživjele 

U Albaniji još pretražuju ruševine u nadi za preživjelima. Hrvatska je  dodatno poslala pomoć u robi vlastitim prijevozom te je preko Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova osigurala isporuku 300 iglu-šatora, pet generatora te vreće za spavanje i deke, priopćio je u petak MUP.

Stotine zgrada djelomično su ili potpuno srušene, iz ruševina je spašeno 45 ljudi, a 1200 osoba evakuirano je u naseljima Thumanë, Tiranë, Durrës, Krujë i Lezhë. Škole su zatvorene te postoje poteškoće u prometu zbog oštećenja prometnica. Vlada Albanije proglasila je izvanredno stanje za županije Drač i Tirana.

Pomoć je ponudilo 11 zemalja, a Albanija je prihvatila pomoć Italije, Rumunjske i Grčke. Francuska, Hrvatska, Švicarska, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i Turska poslale su pomoć Albaniji na bilateralnoj osnovi. Hrvatski tim za traganje i spašavanje u ruševinama, sastavljen od 15 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i osam potražnih pasa za spašavanje, upućen je 26. studenog s dva helikoptera MORH-a u Albaniju, gdje aktivno sudjeluje u aktivnostima spašavanja.

I financijska pomoć

Hrvatska se uključila u dodatno pružanje pomoći u robi vlastitim prijevozom te će preko Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova osigurati isporuku 300 iglu-šatora, 2 generatora snage 2kW, 3 generatora snage 3,5 kW, 250 vreća za spavanje i 500 deka. U donaciji materijalne pomoći za Republiku Albaniju sudjeluje Hrvatski Crveni križ s 500 komada plahti i 2000 komada konzervirane hrane. Financijska sredstva potrebna za provedbu te aktivnosti osigurana su u okviru Državnog proračuna Republike.

Jučer je prema Albaniji krenuo transport potrebnih šatora, generatora i ostale opreme koja je ključna za ljude koji su ostali bez krova nad glavom.

Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da će uz humanitarnu pomoć u robi, Albaniji dostaviti i financijsku protuvrijednost od milijun kuna, za ublažavanje posljedica potresa koji su proteklih dana pogodili tu zemlju.

"Slijedom naše odluke od prije dva dana kojom smo omogućili da se helikopterima Hrvatske vojske prebace u Albaniju članovi državnog intervencijskog tima iz postrojbe Civilne zaštite, zaduženi za traganje i spašavanje u ruševinama, danas donosimo odluku, nakon kontakata s albanskom vladom, o upućivanju pomoći u iznosu od milijun kuna. To je okvirni iznos sredstava", rekao je premijer Andrej Plenković. (Hina/A.T.)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene