Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

poglavar pravoslavne crkve

U Beogradu ustoličen novi patrijarh Porfirije, stigle i čestitke iz Hrvatske

U Beogradu je ustoličen novi patrijarh Srpske pravoslavne Crkve, a na svečanoj misi u Sabornoj crkvi u Beogradu bio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća  iznesem radosno, da kao 46. patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem u najmanjoj mjeri skroman predstavnik", rekao je novi patrijarh Pofirije.

Pročitajte i ovo Djevojčica uz majku pije sok Saslušana na sudu Užas u Beogradu: Otkriveno što je majka stavljala u sokove maloljetnoj kćeri tijekom njezina liječenja Prosvjed srpske oporbe zbog rezultata izbora u Srbiji - 11 Poseban dan Prvi veliki poraz Vučića nakon 10 godina: Beograd ide na nove izbore

U pristupnoj besjedi poručio je da će raditi na uspostavi mostova među ljudima i pozvao ljude na "dobra djela" u doba pandemije.

"Rekao sam u srpnju 2014. u Zagrebu, da ću cijelim svojim bićem i uz blagodat Božju raditi na povezivanju ljudi i uspostavljanju mostova među ljudima, tako ću činiti i dalje", rekao je patrijarh Porfirije, podsjetivši na svoje poruke upućene prilikom preuzimanja vodstva Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom, što je dužnost koju je obavljao prije jučerašnjeg izbora za poglavara SPC-a.

"U Zagrebu sam stekao prijatelje, a uvjeren sam da ih je stekla i Srpska Pravoslavna Crkva i sav vjerni narod. Prihvatili su nas kao prijatelje - i više od toga, javno nas zastupali i branili u nevoljama kojih je ponekad bilo", rekao je novi srpski patrijarh, koji je na tronu SPC-a jučer na temelju odluka Izbornog sabora naslijedio patrijarha Irineja, koji je preminuo u studenome od posljedica zaraze koronavirusom.

Patrijarh Porfirije kazao je da će mu u molitvama "na prvom mjestu biti pravoslavni Srbi" na Kosovu i narod u Republici Srpskoj, Crnoj Gori, BiH i u svim drugim zemljama gdje žive, jer su "u neraskidivom jedinstvu s narodom u Srbiji". Dodao je da "Kosovo nije samo mit jer mit pripada svijetu imaginacije" već je "nit koja nas povezuje s našom duhovnom kolijevkom i našim identitetom".

Govoreći o pandemiji pozvao je sve da ostanu spremni na svako dobro djelo, istaknuvši velike žrtve liječnika za živote ljudi. Također je pozvao da "pandemija pokaže koliko smo jedni na druge upućeni i da samo zajedničkom pažnjom i suradnjom možemo pobijediti".

Čestitke iz Hrvatske

Na ustoličenju su mu čestitali iz Hrvatske. Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Porfiriju.

"Jučer je u hrvatskom medijskom prostoru objavljena vijest o Vašem izboru za novog Patrijarha Srpske pravoslavne Crkve. Raduje me što je ta vijest bila vrlo pozitivno intonirana i prihvaćena sa simpatijom, ne samo među vjernicima Vaše bivše Zagrebačko-ljubljanske metropolije već i među katoličkim vjernicima i ljudima dobre volje diljem Hrvatske koji su Vas upoznali i cijenili Vaš pastirski rad i djelovanje u Zagrebu i šire.

Naime, u zajedništvu s biskupima Katoličke Crkve i drugih vjerskih zajednica koje djeluju u RH, Vi ste svojim životom i radom nastojali pokazati kako crkvene zajednice u ime Krista mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti te stvaranju i njegovanju dijaloga, razumijevanja i tolerancije. Dapače, kao sljedbenici Isusa Krista kršćani se osjećaju pozvanima i spremnima u svim izazovima suvremenoga svijeta davati obrazloženje za razloge nade koja je u njima (usp. 1 Pt 3, 15).

Dok Vam čestitam što Vas je Arhijerejski Sabor SPC-a, 18. veljače 2021. godine, izabrao za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkoga i 46. patrijarha Srpske pravoslavne Crkve, želim da Vas Onaj koji Vas je odabrao na tu časnu i odgovornu dužnost obdari darovima Duha Svetoga kako biste bili Božji dar Crkvi, narodu i vjernicima kojima ste poslani liturgiju slaviti te u ljubavi služiti i Riječ Božju naviještati, 'bilo to zgodno ili nezgodno', kako veli apostol Pavao (2 Tim 4, 2). Kristovi učenici, naime, ne umaraju se širiti i naviještati ljubav, snošljivost i praštanje.

Vaša Svetosti, na početku trećeg milenija povijesti kršćanstva Katolička Crkva u Hrvatskoj, diljem Europe i svijeta osjeća osobitu potrebu pojačati suradnju s članovima pravoslavnih crkava s kojima je veže isto počelo, iste knjige i tradicija, kerigma i liturgija. A sve je to osvijetljeno Svetim Pismom, Apostolskom predajom i crkvenim Učiteljstvom, posebice Učiteljstvom zajedničkih nam prvih sedam crkvenih sabora koji govore da smo spašeni i otkupljeni krvlju Isusa Krista, jedinog Otkupitelja čovjeka. U tom duhu poželio bih Vam puninu darova Duha Svetoga kako bi Vaš život, rad i služenje bili prava radost Kristovim vjernicima. Neka Vas Gospodin blagoslovi, nadahnjuje, vodi i čuva", piše u čestitci.

Milanović: "Iznad standarda onih izabranih prije njega"

Beogradski elektronički mediji objavili su danas ocjenu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u povodu izbora novog patrijarha SPC-a, koji ističe da je doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije čovjek koji je "iznad standarda onih izabranih prije njega".

"Na njega će biti stavljen velik pritisak. Ne vidim kako bi on mogao biti most između Hrvatske i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića", citirala je agencija FoNet Milanovićevu izjavu Novoj TV. "Mi smo svjetovni državnici. Njegova uloga tu nije bitna", rekao je Milanović.

Uz brojne čestitke upućene novoizabranom patrijarhu, istaknuta je i poruka zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića da izbor Porfirija za patrijarha "bude u prvom redu blagoslov sestrinskoj Srpskoj pravoslavnoj Crkvi".

"Neka Duh Sveti, koji nas obnavlja, otvori nove putove Božje ljubavi i milosrđa, novog razumijevanja i uvažavanja, prihvaćanja i opraštanja, kako bi se otvorile nove stranice plodonosne suradnje u zajedništvu za dobro povjerenih nam vjernika", poručio je Bozanić.

Čestitka premijera Plenkovića novom poglavaru SPC-a Porfiriju Periću

Premijer Andrej Plenković uputio je u petak čestitku arhiepiskopu pećkom, mitropolitu beogradsko-karlovačkom i patrijarhu srpskom Porfiriju Periću u povodu izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), priopćeno je iz Vlade.

"Sa zadovoljstvom sam primio vijest o imenovanju Vaše Svetosti za poglavara SPC-a. Vaše dosadašnje djelovanje u Hrvatskoj bilo je obilježeno ljudskim i kršćanskim nastojanjima za dijalog i suradnju, koje smo vodili proteklih godina", navodi Plenković u čestitki Porfiriju.

"Neka novo poslanje Vaše Svetosti bude na dobro povjerenih joj svećenika, vjernika i svakog čovjeka. Dopustite mi da Vašoj Svetosti čestitam na izboru te joj poželim obilje snage i uspjeha u obavljanju njene nove dužnosti'', stoji u čestitki predsjednika Vlade.

Pupovac čestitao Porfiriju: Vašim je izborom SPC u Hrvatskoj društveno afirmiran

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac čestitao je u petak mitropolitu Zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju na izboru za patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), istaknuvši da je njegovim izborom SPC u Hrvatskoj duhovno osnažen i društveno afirmiran.

"Vaša svetosti, s radošću primamo vijest o Vašem izboru za 46. patrijarha Srpske pravoslavne crkve i ustoličenju u tron sv. Save. S radošću kažem zbog toga što ćete ono što ste kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski godinama dijelili s nama Srbima u Hrvatskoj dijeliti sa cjelokupnim srpskim narodom. A dijelili ste vedrinu Vašeg duha, snagu Vaše riječi i mudrost Božje ljubavi", stoji u čestitki koju je objavio SNV.

Dijelili ste od sebe, a da niste dijelili ni nas Srbe, da ste smanjivali podjele između pravoslavnih i katolika i da ste sabirali oko sebe sve one koji su u dijalogu bili spremni dijeliti duhovnu radost ljudske uzajamnosti, ističe Pupovac.

"S Vama je SPC u Hrvatskoj duhovno osnažena, društveno afirmirana i javno uzdignuta. Čvrsta je naša vjera da će s Vama na čelu Crkva svugdje i svagda duhovno snažiti, društveno se afirmirati i javno se uzdizati. Ništa manje čvrsto ne vjerujemo u Vašu moć sabiranja nesabranog i Vašu mudrost u razlučivanju pravog od krivog bilo u sabiranju bilo u razlučivanju", dodaje predsjednik SNV-a.

Pupovac naglašava i da je, dijeleći s Porfirijem "iskušenja Srba u Hrvatskoj", vidio da se novoizabrani patrijarh SPC-a pred iskušenjima "nit' sklanja nit' zaklanja".

"Mir i miran život za sve Srbe na prostoru ratom razorene nekad zajedničke zemlje, pomirenje sa svima kojima su Srbi nanijeli boli i sa svima koji su Srbima nanijeli boli, suradnja sa svima koji imaju svijest da samo kroz suradnju možemo biti veći nego što jesmo i slobodniji nego što jesmo, to su bolna i nerijetko nepojmljivo velika iskušenja koja nas vežu i koja ćemo i dalje dijeliti s Vama", poručuje Pupovac u čestitki.

Sveti arhijerejski Sabor SPC-a izabrao je u četvrtak mitropolita Zagrebačko-ljubljanskog Porfirija za 46. poglavara SPC-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene