Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Ostao sam šokiran''

Dramatična erupcija snimljena uživo, turist koji ju je snimio bio je u krateru pola sata ranije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od turista na novozelandskom Bijelom otoku snimio je erupciju vulkana. Na snimci se vidi eksplozija gustog dima i pepela iznad planine.

U ponedjeljak je eruptirao vulkan na Bijelom otoku, popularnom turističkom odredištu na Novom Zelandu. U trenutku erupcije na otoku je bilo oko 50 ljudi. Brojni su ozlijeđeni, a ima i poginulih u erupciji vulkana na tom odredištu. 

Pročitajte i ovo Posljedice erupcije vulkana - 1 Lava se slijeva, gore kuće Hrvat za Dnevnik Nove TV s Islanda: ''Sada je problem drugi vulkan koji je erumpirao unutar zida koji je trebao braniti grad'' Erupcija na Islandu, ilustracija četiri tisuće stanovnika Stanovništvo se ponovo evakuira, strahuje se od nove erupcije na Islandu

Jedan od posjetitelja Michael Shade bio je na brodici koja je krenula na izlet kada je snimio eksploziju u kojoj se vidi gust pepeo i dim iznad planine. Ispričao je da se nalazio u krateru samo 30 minuta prije erupcije.

"Još uvijek je bilo sigurno, ali išli smo unutra u manjim grupama. Kad smo se ukrcali na brod, netko je pokazao prema vulkanu i svi smo vidjeli. Ostao sam šokiran! Brodica se okrenula natrag i pokupili smo još neke ljude koji su čekali na pristaništu", opisao je Shade.

Brazilac Allessandro Kauffmann za dlaku je izbjegao erupciju. "Danas su bila dva obilaska vulkana. Jedna od dvije tura bila je naša, mi smo išli prvi. Otišli smo s tog mjesta pet minuta prije erupcije", napisao je na Twitteru. "Druga tura obilaska, nažalost, nije uspjela napustiti krater na vrijeme. Bilo je ljudi koji su zadobili opasne opekline", dodao je.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da na otoku i oko njega još uvijek postoji velik broj turista. Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja, no spasioce ometa velika količina pepela koji je u zraku i po tlu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene