Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veći doprinosi

Troškovnik Brexita: I Hrvatska će platiti milijunski račun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi se o ''razvodu'' koji je skup.

Službeno je pokrenut Brexit. Velika Britanija je o svojoj odluci obavijestila Europsku uniju. Time je počeo teći rok od dvije godine, unutar kojeg trebaju biti okončani pregovori o razdruživanju. Prvi put u povijesti jedna zemlja napušta Europsku uniju.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Slika nije dostupna Hrvatska traži jednak položaj Politico: Jedinstvo EU27 na kušnji oko sudbine Hrvata u Velikoj Britaniji?

Pogledajmo i neke procjene troškova Brexita:

Velika Britanija ima oko 65 milijuna stanovnika. Njezin BDP od 2 bilijuna i 650 milijardi dolara peti je na svijetu. Po stanovniku je to gotovo 44 tisuće dolara.

Velika Britanija je među zemljama koje više uplate u proračun Europske unije, nego što dobiju natrag. Razlika se procjenjuje na više od 9 milijardi eura na godinu. Prema nekim izvješćima, Europska Unija bi Britaniji mogla podnijeti račun za razvod od 60 milijardi eura.

Zbog Brexita će preostale zemlje morati više pridonijeti zajedničkoj blagajni pa bi prema jednoj španjolskoj procjeni, Hrvatsku to moglo na godinu stajati dodatnih 35 milijuna eura.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene