Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razmjena stavova

Trilateralni sastanak u Salzburgu: Predsjednica Grabar-Kitarović s predsjednicima Austrije i Slovenije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, slovenski predsjednik Borut Pahor i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen sastaju se u utorak u Salzburgu na već tradicionalnom, četvrtom po redu skupu šefova država spomenutih zemalja u cilju razmjene i usuglašavanja stavova o regionalnoj suradnji, zajedničkoj europskoj budućnosti i međunarodnim izazovima.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović stigla je u Salzburg gdje je i reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkic Tomljenović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna logičan izbor Slovenija posljednja država koju je posjetila predsjednica: "Borute, veselim se daljnjem razvoju prijateljskih odnosa" Slika nije dostupna "Majka osnivačica" Inicijativa triju mora: "Ne želimo birokraciju, tajništvo i sjedište, nego konkretne projekte"

"Već večeras je završio sastanak hrvatske predsjednice i austrijskog kolege Van der Bellena. Razgovarali su o migracijama, budućnosti EU, Brexitu, ali i o Inicijativi triju mora. Jedna od glavnih tema je i odluka Arbitražnog suda o granici sa Slovenijom, a o tome će se svakako razgovarati i sutra kada doazi slovenski predsjednik Borut Pahor. Hrvatska predsjednica nam je rekla kako će pokušati uvjeriti Van der Bellena u hrvatske argumente zašto je napuštena arbitraža i na koji je način Slovenija kontaminirala cijeli postupak. No, čini se kako će to biti vrlo teško, jer nakon što je bila poznata odluka Arbitražnog suda austrijski predsjednik je jedan od prvih se izjasnio da se ta odluka treba i poštivati od obje strane. Na tom tragu već se se izjasnile Njemačka, zemlje Beneluksa, ali i Europska komisija. Wvo što je predsjednica rekla na upit je li u ovom slučaju hrvatska diplomacija zakazala", izvijestila je Brkić Tomljenović za Dnevnik Nove TV. 

"Mislim da je odrađeno dobro, ali kao što znate ja već dulje vrijeme kritiziram našu diplomaciju i tražim promjene na čelnim mjestima veleposlanstava. Tako da držim u svakom slučaju, to je nešto za što ne možete reći "sad smo odradili i gotovo je". Ne, posao tek predstoji", kazala je Grabar Kitarović.

Središnja tema - budućnost EU

Prema najavama, središnja tema razgovora neformalnog summita troje čelnika u Mozartovom gradu bit će budućnost Europske unije, s posebnim osvrtom na Rimsku izjavu koju su krajem ožujka u povodu 60. obljetnice Rimskih ugovora potpisali čelnici 27 zemalja članica, ističući u tom dokumentu jedinstvo i nedjeljivost nakon izlaska Velike Britanije.

Deklaracija kao prioritete u idućih 10 godina navodi sigurnu Europsku uniju, EU blagostanja i trajnog razvoja, socijalnu Uniju i snažniju EU na globalnoj razini. Također se upozorava da se Unija suočava s dosad nezabilježenim izazovima - regionalnim sukobima, terorizmom, migracijskim pritiskom, protekcionizmom i gospodarskim nejednakostima.

Predsjednici će o tim temama raspravljati u svijetlu lipanjskog sastanka Europskog vijeća i početka pregovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije.

Predsjednici Grabar-Kitarović, Pahor i njihov domaćin Van der Bellen posebnu će pozornost dati i stanju u jugoistočnoj Europi te će u okviru toga razgovarati o europskoj perspektivi država u regiji, spriječavanju miješanja vanjskih čimbenika u regiju te očuvanju šire dinamike na europskoj razini.

Predsjednice Grabar-Kitarović sa svojim aktivnostima počinje u ponedjeljak navečer kada će se u hrvatskoj katoličkoj župi blaženog Alojzija Stepinca na poznatom Mirabellplatzu sastati s predstavnicima Hrvatske zajednice u Salzburgu, a potom će održati bilateralni sastanak s austrijskim šefom države Van der Bellenom.

Prvi trilateralni sastanak predsjednika triju država održan je u ožujku 2014. u Beču, kada su Borut Pahor i Heinz Fischer razgovarali s tadašnjim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Potom je 2015. godine u Logarskoj dolini održan sastanak Pahora i Fischera s novom hrvatskom predsjednicom, a trećem susretu je domaćin bila Hrvatska. Tada je u ožujku 2016. predsjednica Grabar-Kitarović u Varaždinu ugostila Pahora i Fischera. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene