Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tragedija u rusiji

Stradali u mećavi: 19 planinara zahvatila snježna oluja, petero ih poginulo, žena umrla vodiču na rukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petero penjača poginulo je na Elbrusu, najvišoj planini u Europi, nakon što se vrijeme iznenada promijenilo i pretvorilo u ledenu snježnu oluju, potvrdili su u petak dužnosnici.

Najmanje petero planinara umrlo je u mećavi na planini Elbrus u Rusiji. Skupina ruskih penjača uputila je poziv za pomoć u četvrtak nešto iza 17 sati. Od 14 spašenih, njih 11 je prevezeno u bolnicu.

Pročitajte i ovo Aleksej Navaljni Što se točno dogodilo? Misterij smrti Andreja Navaljnog: Ovo su najveće nelogičnosti u slučaju koji je zgrozio svijet Aleksej Navaljni Tko je bio Aleksej Navaljni? Od Černobila do Polarnog vuka: Putin je Navaljnog strpao u najgori zatvor, otrovali su ga, a na zadnjoj snimci bio je mršav, s malo kose

 

Grupa od 19 planinara bila je na visini većoj od 5000 metara na planini Elbrus na Kavkazu kad ih je pogodila neočekivana oluja. Dvoje ih je preminulo prije dolaska spasitelja, a troje je umrlo tijekom spašavanja. Ostalih 14 nalazi se u dolini Azau, gdje im se pruža pomoć zbog ozeblina. Spašeni su po olujnom vjetru i velikim snježnim oborinama, s temperaturom od minus 20 stupnjeva Celzija, priopćila je regionalna služba za izvanredna stanja.

Pod samim vrhom jedna se planinarka počela osjećati vrlo loše, vodič ju je okrenuo nazad, no umrla je na njegovim rukama. Jedan član skupine je potom slomio nogu pa ga se nosilo niz planinu te je izgubljeno puno vremena, rekao je Denis Alimov, organizator pohoda na Elbrus.

"Vrijeme se katastrofalno pogoršalo, odlučili su se razdvojiti u tri grupe, na brže i sporije članove", objasnio je Alimov za agenciju TASS, dodavši da se potom na silasku nasmrt smrzlo još dvoje ljudi, a dvije su osobe izgubile svijest i također umrle.

"No odluka da se razdvoje je bila dobra, inače je moglo biti još više žrtava", kazao je.

Vodiči su pretrpjeli ozebline i druge ozljede, rekao je 48-godišnji Alimov.

Denis Alimov je vlasnik agencije Elbrus.Guide koja organizira pohode na visoke planine za klijente koji nisu dovoljno vješti za samostalne uspone. On i njegovi vodiči iskusni su alpinisti s iskustvom u Himalaji, uključujući i uspone na Mt. Everest.

Spašavanje planinara bilo je vrlo zahtjevno i teško zbog slabe vidljivosti, jakih vjetrova i temperatura debelo ispod nule. Jedan od planinara slomio je nogu i dodatno usporio spuštanje i spašavanje.

Planina Elbrus je najviši vrh Europe, a svake godine deseci planinara izgube život pokušavajući osvojiti vrh.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene