Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIT ĆE ISPORUČEN SAD-U

Kako je pao kolumbijski kralj droge? Priča o usponu i padu novog Escobara: Ubio policajca, zlostavljao djecu, vrbovao maloljetnike….

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uhićenje najtraženijeg trgovca drogom u Kolumbiji, Otoniela, vjerojatno je najveći dosad udar na narkomafiju u Kolumbiji. Vođa klana del Golfo Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, uhićen je u operaciji u kojoj je sudjelovalo 500 vojnika, a upotrijebljena su 22 helikoptera. Njegova banda kontrolira mnoge rute koje se koriste za krijumčarenje droge iz Kolumbije u SAD, pa čak i do Rusije.

Konačno je uhićen najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji i vođa klana del Golfo Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel. Kolumbijski predsjednik Duque Márquez potvrdio je hapšenje Otoniela u obraćanju naciji, kazavši da je "ovo usporedivo samo s padom Pabla Escobara devedesetih".

"Otoniel je bio jedan od najopasnijih trgovaca drogom u svijetu. Bio je ubojica policajaca, vojnika, političara, regrutirao je i maloljetnike", dodao je. "Svim kriminalcima i trgovcima drogom: ili se predajte, ili ćemo doći po vas", poručio je Márquez u televizijskom obraćanju. 

Američko ministarstvo vanjskih poslova narkobosa je opisalo kao "iznimno naoružanog i nasilnog". Amerika je za pomoć u njegovu lociranju ponudila 5 milijuna dolara. Njegova banda kontrolira mnoge rute koje se koriste za krijumčarenje droge iz Kolumbije u SAD, pa čak i do Rusije.

Banda ima oko 1200 naoružanih ljudi - većinom bivših pripadnika krajnje desničarskih paravojnih formacija - i prisutna je u 10 od 32 kolumbijske pokrajine, piše Guardian. Godinama je bio izvan radara vlasti. On i njegov brat, koji je ubijen 2012. godine, počeli su kao ljevičarski gerilci Narodnooslobodilačke vojske. Kasnije su promijenili strane i pridružili se desničarskoj paravojnoj skupini. Nakon toga Otoniel je postao vođa zloglasne narkobande. 

Kako je došlo do uhićenja? 

50-godišnji kolumbijski narkobos uhićen je u džungli, u ruralnom području kolumbijske regije Uraba, smještene u provinciji Antioquia, blizu granice s Panamom. Tijekom uhićenja ubijen je jedan policajac. 

BBC detaljno opisuje kako je uhićen i gdje se sve skrivao.

Otoniel je koristio mrežu ruralnih sigurnih kuća. Selio se iz jedne i drugu i tako se skrivao vlastima. Komunicirao je pomoću kurira, a mobitel nije koristio. Njegovo skrovište bilo je zaštićeno s osam sigurnosnih prstenova. 

Vlasti su ga uspjele locirati prije dva tjedna i na koncu je uhićen. Kolumbija je imala pomoć američkih i britanskih agencija, a njegovo je kretanje prije uhićenja pratilo više od 50 obavještajaca pomoću satelitskih snimaka. Operacija je opisana kao "najveći prodor u džunglu ikada viđen u vojnoj povijesti zemlje".

Tko je moćni narkobos i kako je došao na tu poziciju? 

Kolumbijski narkobos rođen je u Antioquiji ranih 1970-ih. Prošao je razne paravojne organizacije, od marksističko-lenjinističke pobunjeničke skupine, pa do krajnje desne paravojne organizacije.

2005. godine počeo je raditi za narkobosa Daniela Rendóna Herrera, poznatog kao Don Mario, šefa Urabeñosa, narkobande koja je kasnije postala poznata kao Zaljevski klan. Otoniel je preuzeo kontrolu nad grupom nakon što je njezina prethodnog vođu ubila policija u raciji na novogodišnjoj zabavi prije gotovo 10 godina.

Kolumbijske snage sigurnosti označile su tu bandu kao najmoćniju kriminalnu organizaciju u zemlji, dok je vlasti u SAD-u opisuju kao "jako naoružanu i iznimno nasilnu".

Prvi put je javno pokazao svoje lice 2017. godine povodom posjeta pape Franje. Tada je objavio video u kojem traži da se njegovoj skupini omogući polaganje oružja i demobilizacija u sklopu mirovnog procesa u zemlji. Plan se nikada nije ostvario.

Njegova banda djeluje u mnogim provincijama, a bavi se krijumčarenjem droge i ljudi, ilegalnim iskopavanjem zlata i iznudom.

Opisuju ga kao čovjeka koji je vrbovao maloljetnike za svoje poslove i osobu koja je zlostavljala djecu. 

Otoniel se sada suočava s brojnim optužbama, uključujući i one za slanje pošiljki kokaina u SAD, ubijanje policajaca i novačenje djece.
Optužen je u SAD-u 2009. godine i najvjerojatnije ga čeka izručenje toj zemlji, javlja Guardian. 

Vrlo je vjerojatno da će mu suđenje biti u New Yorku. 

Još uvijek nije poznato kako će njegovo uhićenje utjecati na tržište drogom jer potražnja ne prestaje. Analitičari predviđaju da će ga zamijeniti netko novi iz bande, piše BBC.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene