Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZEMLJA U SJENI

Sastanci iza zatvorenih vrata čiji ishod napeto čekaju i Rusi i Amerikanci i Kinezi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tijekom dana visoki državni dužnosnici zajedno s obitelji Karimov održavaju sastanke iza zatvorenih vrata u svrhu postizanja dogovora oko novog predsjednika.

U svom rodnom gradu Samarkandu danas je pokopan Islam Karimov, čovjek koji je na mjestu predsjednika ovu zemlju vodio posljednjih 25 godina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Unuk ga moli za milost FOTO Svjetski diktator šokirao javnost! Slika nije dostupna Točan broj još nije poznat Oni su pomilovali više tisuća zatvorenika!

Iako je Karimov u očima zapada bio diktator koji se nije libio kršenja ljudskih prava, njegov lijes mnogi su ispratili u suzama. Naime, za velik broj Uzbekistanaca on je jedini šef države kojeg su znali, a tu su i nejasnoće oko potencijalnog nasljednika predsjedničke pozicije. Među ljudima se javila tuga, ali i osjećaj nesigurnosti.

Tko će preuzeti vlast u ovoj zemlji ne zanima samo Uzbekistance. Budući da je ova zemlja bedem protiv islamista u središnjoj Aziji, a Karimov je bio jedan od najoštrijih protivnika raznih džihadističkih pokreta, popunjavanje najmoćnije pozicije u toj zemlji s velikim će zanimanjem pratiti Rusi, ali i Amerikanci te Kinezi.

Analitičari tvrde kako tijekom dana visoki državni dužnosnici zajedno s obitelji Karimov održavaju sastanke iza zatvorenih vrata u svrhu postizanja dogovora oko novog predsjednika.

Mnogi smatraju kako se o potencijalnom nasljedniku može nagađati i iz kadrova snimljenih na sprovodu. Naime, u prvom redu do lijesa stajali su premijer Shavkat Mirziyoyev i ministar financija Rustam Azimov koje se već ranije spominjalo kao najizglednije nasljednike Islama Karimova.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene