Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prosvjedi se nastavljaju

Tisuće prosvjednika marširaju protiv Trumpa! Posebnu poruku poslao onima pred njegovom kućom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prosvjedi protiv izbora Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika nastavljeni su u petak, treću noć zaredom, u nekoliko američkih gradova, samo nekoliko sati nakon što je novoizabrani čelnik SAD-a pohvalio "strast" prosvjednika.

 Sa spuštanjem mraka, na ulice Miamia, Atlante, Philadelphie, New Yorka, San Francisca, Portlanda i Oregona izašle su na tisuće prosvjednika, izražavajući ljutnju konzervativnom Trumpovom retorikom tijekom kampanje o useljenicima, muslimanima i ženama.

Pročitajte i ovo Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban" Slika nije dostupna "Ti nisi Amerika!" BIJES AMERIKANACA Prosvjedi zbog Trumpove pobjede, zapalili i zastavu

U Miamiu je nekoliko tisuća aktivista promarširalo središtem grada, dok ih je nekoliko stotina blokiralo promet na autocesti u oba smjera, izvijestio je Reuters.

Prosvjedi ispred Trumpovog doma

Demonstranti su se u New Yorku ponovno okupili u Washington Square Parku i ispred zgrade u kojoj novoizabrani predsjednik živi na Petoj aveniji.

Trump je u četvrtak osudio Amerikance koji su prosvjedovali protiv njega, prozvavši pritom medije da su oni ti koji potiču te prosvjede, ali je devet sati poslije pohvalio strast prosvjednika prema SAD-u i obećao ujediniti podijeljenu zemlju.

"Sviđa mi se što su malene skupine prosvjednika prošle noći izrazile strast prema našoj velikoj zemlji. Svi ćemo se ujediniti i biti ponosni", poručio je republikanac Trump.

Prosvjednici zabrinuti da će se kršiti ljudska prava

Zasad nema izvještaja o nasilju ili uhićenjima tijekom okupljanja održanih u petak, za razliku od četvrtka navečer kada su prosvjednici u Portlandu bacali predmete i oštetili automobile zbog čega je policija uhitila 26 osoba. U Los Angelesu u četvrtak je uhićeno oko 185 ljudi, uglavnom blokiranja prometa ili prekoračenja boravka vani za maloljetnike.

Prosvjednici protiv Trumpa zabrinuti su da će se tijekom njegova predsjedništva, koje započinje 20 siječnja iduće godine, kršiti građanska i ljudska prava Amerikanaca.

Al Sharpton jedan od organizatora prosvjeda kazao je kako bi prosvjednici protiv Trumpa trebali primijeniti metode kojima su se služili republikanci u borbi protiv odluka Baracka Obame.

"Taj se pokret kasnije pretvorio postao poznat kao "Tea Party" i u konačnici rezultirao izborom Trumpa. Mi nećemo biti gadni kao oni, ali ćemo biti jednako uporni. Nećemo odustati", kazao je Sharpton.  (Hina/D.I)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene