Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvlači ga 10 tegljača

Golemi kontejnerski brod i dalje blokira promet jednim od najvažnijih pomorskih pravaca na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najkraća pomorska ruta iz Europe u Aziju još uvijek je blokirana, dok 10 tegljača u srijedu pokušava osloboditi jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svijetu koji se nasukao u Sueskom kanalu.

Golemi kontejnerski brod blokirao je Sueski kanal nakon što se nasukao pošto ga je zahvatio nalet vjetra, objavila je u srijedu pomorska kompanija koja njime upravlja, a promet se zaustavio na jednoj od najprometnijih trgovinskih ruta na svijetu.

Pročitajte i ovo Pješčana oluja u Egiptu - 2 Nevjerojatna snimka VIDEO/FOTO Snažna pješčana oluja nosila sve pred sobom: Poginula jedna osoba, više ozlijeđenih Ilustracija Zaustavio promet Drama u Sueskom kanalu: Nasukao se veliki teretni brod, misija spašavanja trajala satima

Tajvanski brod MV Ever Given dugačak je 400 metara, a širok 59 što onemogućava bilo kakav promet kanalom.

Po stranici koja prati kretanje brodova Vessel Finder, brod je bio na putu za Rotterdam.

Sueskim kanalom otvorenim 1869. prolazi oko 10 posto međunarodne pomorske trgovine. Gotovo 19.000 brodova prošlo je njime prošle godine, a kanal je ključni izvor prihoda za Egipat kojemu je lani donio 5,61 milijardi dolara.

Alternativna ruta traje tjedan dana dulje

Oko 30 posto svjetske količine kontejnerskih brodova svakodnevno prolazi kanalom prenoseći sve od goriva do robe široke potrošnje.

Glavna alternativna ruta za brodove koji putuju između Azije i Europe, oko Afričkog rta, traje tjedan dana dulje.

"Jednom kad izvučemo ovaj brod, to je onda to, stvari će se vratiti u normalu. Ako Bog da, bit ćemo danas gotovi", rekao je Osama Rabie, šef Uprave Sueskog kanala. Uprava također razmatra naknadu za zakašnjele brodove, dodao je.

Najmanje 30 brodova blokirano je sjeverno od broda Ever Given i još tri na jugu, rekli su lokalni izvori. Nekoliko desetaka brodova također se grupiralo oko sjevernog i južnog ulaza u kanal.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene