Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi migrantski val?

U Afganistanu i dalje kaos, a neke europske države ne žele nove izbjeglice: "Nije dužnost EU pomagati i plaćati svakome tko bježi, umjesto da se bori za svoju domovinu"

Tjedan dana otkako je svijet potresla vijest o dolasku talibana na vlast u Afganistanu, potonji su u nedjelju optužili Sjedinjene Države za kaos u kabulskoj zračnoj luci, gdje deseci tisuća Afganistanaca još pokušavaju pošto-poto otići iz zemlje. Dosad je umrlo 20 osoba, a neke zemlje već su počele negodovati zbog izbjeglica.

Strašne scene ne prestaju stizati iz zračne luke u Kabulu. Sedam ljudi jučer je pregaženo do smrti. Prema podacima NATO-a, od početka evakuacija prije tjedan dana, život je izgubilo 20 osoba.

Snage NATO-a danonoćno evakuiraju strane državljane i afganistanske civile. Amerikanci su u evakuaciju odlučili uključiti i 18 komercijalnih zrakoplova. Zbog višednevnog kaosa, sve je više kritika na račun američkog predsjednika. Njegov prethodnik Donald Trump, koji je povlačenje i dogovorio, kaže da je riječ o najvećem vanjsko-političkom poniženju u američkoj povijesti. Povlačenje žestoko kritizira i Toni Blair - britanski premijer iz doba kada se misija u Afganistanu pokretala.

"Priča o Afganistanu i priča o preuzimanju talibana nije gotova. Tragično je što se dogodilo, mislim da je nepotrebno, mislim da smo ozbiljno pogriješili što smo ovo ovako napravili, ali još nije gotovo", komentirao je.

S talibanima na vlasti, Blair očekuje jačanje Al Qaede i takozvane Islamske države. Europa ima i dodatan problem: potencijalni novi migrantski val. Premijer zemlje koja trenutačno predsjedava Europskom unijom, Slovenije, putem društvenih mreža poručuje da neće biti nikakvih humanitarnih ili migracijskih koridora.

''Ako se žene mogu organizirati i boriti protiv talibana u nekim dijelovima Afganistana, onda to mogu i muškarci. Nije dužnost Slovenije niti EU pomagati i plaćati svakome na planetu tko bježi umjesto da se bori za svoju domovinu,", napisao je Janez Janša na Twitteru.

Prihvat novih izbjeglica iz Afganistana odbija i Austrija. Unatoč pozivima europskih čelnika da se evakuirane rasporedi po zemljama članicama, čini se da to neće biti tako jednostavno.

Amerika je kriva

"Amerika, sa svom svojom moći i tehnikom (...) nije uspjela uvesti reda u zračnoj luci. Mirno je u čitavoj zemlji, a u kabulskoj zračnoj luci je kaos (...) To mora prestati čim prije", rekao je u nedjelju visoki talibanski dužnosnik Amir Khan Mutaqi.

Novinar, član skupine medijskih i sveučilišnih radnika koji je u nedjelju imao sreću da uđe u zračnu luku, opisao je prizore u kojima se očajni Afganistanci vješaju o njihov autobus dok ulazi onamo.

"Pokazivali su nam svoje putovnice i vikali: 'Povedite nas sa sobom, molimo vas, povedite nas'", rekao je novinar za agenciju France Presse.

SAD koji je rasporedio tisuće vojnika kako bi osigurao zračnu luku, postavio je 31. kolovoza za krajnji rok za završetak evakuacije. Taj dan je ujedno rok za konačno povlačenje američke vojske iz Afganistana.

Washington planira izvući od 10.000 do 15.000 svojih državljana i 50.000 do 60.000 Afganistanaca i njihovih obitelji, izvijestila je Bidenova administracija. No i velik broj drugih pokušava pobjeći.

"Istodobno se borimo s vremenom i s prostorom", priznao je u subotu glasnogovornik Pentagona John Kirby. Drugi strani visoki dužnosnici upotrijebili su i teže riječi.

"Žele do kraja mjeseca evakuirati 60.000 ljudi. To je matematički nemoguće", rekao je za AFP visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna podmorski plinovod Ukrajina će zbog njemačko-ruskog projekta godišnje ostati bez 1,5 milijardi dolara: "Smatramo ga opasnim geopolitičkim oružjem"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 1,64 promila Pokušaj ubojstva u Koprivnici: Pijani 19-godišnjak metalnom šipkom teško ozlijedio brata

Potonji je rekao da je obavijestio Amerikance o tome da su sigurnosne mjere u zračnoj luci prestroge i da Afganistanci koji su radili za Europljane ne mogu ući.

Talibani su pristali da američka vojska nadzire evakuaciju, što im omogućuje da se usredotoče na upravljanje zemljom nakon odlaska stranih snaga.

Rat će biti neizbježan?

Ahmad Masud pozvao je da se uspostavi vlada nacionalnog jedinstva koja bi vladala zemljom uz sudjelovanje talibana, upozorivši da će rat biti "neizbježan" ako talibani odbiju dijalog, prenijela je Al Arabija.

Masud je rekao da su se vladine snage koje se protive talibanima okupile u njegovu uporištu, dolini Pandžšir.

U članku objavljenom u Washington Postu u četvrtak, Masud je zatražio potporu od Zapada.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene