Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika analiza

Manje od godinu dana od ulaska u Bijelu kuću američki predsjednik gomila probleme: Pred pandemijom je gotovo nemoćan, a sada mu je senator zadao fatalni udarac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobunjeničko odbacivanje zakona koji predviđa golema izdvajanja za socijalne programe glasom tek jednog senatora, usto demokrata i rast broja zaraženih COVID-om ugrožavaju položaj američkog predsjednika Joea Bidena ni godinu dana od ulaska u Bijelu kuću.

Po povratku u Washington nakon vikenda provedenog u obiteljskom domu u Delawareu, 79-godišnji predsjednik zaputio se iz helikoptera ravno u Ovalni ured ne uputivši nijednu riječ, pa ni pogled okupljenim dopisnicima koji su čekali njegov komentar.

Senator iz Zapadne Virginije Joe Manchin nanio je ovaj vikend potencijalno fatalan udarac Bidenovu planu "Build Back Better (Izgradi ponovno i bolje)" vrijednom, 1,75 milijardi dolara koji bi trebao Sjedinjene Američke Države pripremiti za izazove 21. stoljeća kao što su klimatske promjene i kineska konkurencija.

Reakcija svedena na jedan tvit

Predsjednik javno nije odgovorio na Manchinov udarac te je svoju reakciju sveo na samo jedan tvit.

"Upravo sada jedna obitelj ne može osigurati inzulin za svoje dijete jer stoji 1000 dolara na mjesec", napisao je Biden na Twitteru u ponedjeljak. "Zakon Build Back Better sveo bi njihovo mjesečno izdvajanje za inzulin na 35 dolara. Predan sam kao i uvijek učiniti sve što je u mojoj moći da im to omogućim".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ne mora u karantenu Bio u kontaktu sa zaraženim članom osoblja: Joe Biden negativan na testu za COVID -19

Voditelj demokratske većine u Senatu Chuck Schumer pokušao je okupiti svoju demoraliziranu vojsku obećanjem da će zakonski prijedlog - a on je u središtu Bidenove politike na domaćem planu - staviti na dnevni red u Senatu.

"Glasat ćemo o izmijenjenoj verziji zakonskog prijedloga Build Back Better - i nastaviti glasati sve dok ne uspijemo", rekao je Schumer.

Kako to planiraju učiniti bez ključnog glasa senatora iz Zapadne Virginije i još u podijeljenom Senatu, nisu objasnili.

Republikanci podržali zakon o obnovi infrastrukture

Manchin je u nedjelju za Fox News, najdražu televiziju bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, objasnio da je protiv zakona koji predlaže velike reforme u sustavu zdravstene skrbi, imigracije, klime i obrazovanja.

Senatori Republikanske stranke koji su podržali Bidenov zakon o obnovi infrastrukture jasno su dali do znanja da ne kane dati glas za Build Back Better jer taj zakon, po njihovu mišljenju, gura Sjedinjene Države na put "socijalizma".

Predstavnica za medije Bijele kuće Jen Psaki u oštroj je izjavi kritzirala Manchina jer je "prekršio obećanja dana predsjedniku" i jer je "nenadano i neobjašnjivo promijenio stajalište".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imaju oko 60.000 vojnika Američki dužnosnik: SAD će razmjestiti europske trupe ako Rusija napadne Ukrajinu

S postotkom popularnosti od nekih 40 posto, Bidenov politički kapital nizak je niti godinu dana do općih izbora na polovici njegova mandata na kojima bi demokrati mogli izgubiti većinu u oba doma Kongresa.

Kao bivši senator koji sebe smatra majstorom zakonodavne igre, Biden je osobno radio na tome da Manchin uđe u saziv i to na štetu nekih članova progresivnog krila Demokratske stranke.

"Sada je stvarno kucnuo trenutak da prestanemo okolišati i krenemo snažno boriti se za radničke obitelji u ovoj zemlji", rekla je zastupnica Alexandria Ocasio-Cortez, jedna od vodećih poitičarki u lijevom krilu stranke.

Bespomoćan i kad je riječ o COVID-u

Kao i prema senatoru koji zastupa saveznu državu od samo 1,7 milijuna ljudi, Biden se čini gotovo jednako bespomoćan kad je riječ o novom valu COVID-a koji je u SAD-u od početka pandemije odnio više od 800.000 života.

U utorak Biden treba održati govor o COVID-u i Psaki je dala na znanje da ne planira "zatvaranje zemlje" kako bi suzbio novi val zaraze.

"Neće to biti govor o zatvaranju", rekla je Psaki novinarima i objasnila: "U govoru će jasno i izravno predstaviti američkom narodu prednosti cijepljenja, korake koje ćemo poduzeti da povećamo pristup i povećamo testiranje".

Pročitajte i ovo Joe Biden Gaf predsjednika VIDEO I Joe Biden ima problema s novim sojem koronavirusa: "Omni... omi... Kako se ono kaže?"

Vodeći savjetnik za pandemiju Anthony Fauci u nedjelju je upozorio da zima pred nama potiče novi val infekcija u svijetu.

"S omikronom to će biti teških nekoliko tjedana do mjeseci kako budemo dublje zalazili u zimu", rekao je Fauci.

S obzirom na to da je u SAD-u tek nešto više od 70 posto stanovništva primilo barem jednu dozu, Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozoravaju da je još 50 milijuna ljudi nezaštićeno, rekao je Fauci.

Pročitajte i ovo Joe Biden VELIKA GREŠKA Biden kritizirao kineskog i ruskog predsjednika zbog izostanka sa samita o klimi. Kina je najveći svjetski zagađivač

Bolnice su pune, redovi su dugi pred centrima za testiranje, sportska natjecanja i zabave otkazuju se i sve ide u smjeru suprotnom od obećanja koja je Biden dao kada je izabran za predsjednika da će pobijediti virus i zaštititi Amerikance.

No staviti virus po kontrolu pokazalo se teškom zadaćom u zemlji u kojoj su cijepljenje i nošenje maske politička pitanja koja razdvajaju.

Biden je pokušao nametnuti zakon o obveznom cijepljenju zaposlenika u privatnom sektoru i u saveznim ustanovama da bi zadnjih tjedana svoju akciju bio prisiljen svesti na javne pozive Amerikancima da se cijepe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene