Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uz raketiranje i zračne udare

Sve dramatičnije u Gazi: Broj žrtava porastao na 87, ispaljeno je oko 1750 raketa

Sukob između Izraela i Palestine ne jenjava. Napadi na Gazu nastavljeni su, a broj žrtava popeo se na 87 od kojih je najmanje 17 djece. S druge strane, u napadima Hamasa na Izrael poginulo je sedam osoba, javljaju strani mediji.

Palestinci iz Gaze u četvrtak su ispalili još raketa na Izrael koji na to uzvraća zračnim udarima i artiljerijom i šalje tenkove i vojnike na granicu te enklave.

Četiri dana duga razmjena vatre ne pokazuje znakove smirivanja, a izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će "trebati još vremena“.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz odobrio je mobilizaciju dodatnih 9000 rezervista, objavio je njegov ured u četvrtak navečer.

Oni će se raporediti u južnoj i središnjoj regionalnoj komandi oružanih snaga, stoji u priopćenju. Izrael je prvih pet tisuća rezervista mobilizirao u utorak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od ponedjeljka ubijeno 67 ljudi Rakete padaju na Tel Aviv od ranog jutra, Izrael obećao nove napade. Biden: "Mislim da će ovo brzo završiti, Izrael se ima pravo braniti"

Izraelska vojska objavila je da je na Izrael iz Gaze od ponedjeljka navečer ispaljeno oko 1750 raketa. Ubijeno je sedam Izraelaca. U Gazi je poginulo 87 ljudi, objavilo je tamošnje ministarstvo zdravlja.

Izraelska vojska priopćila je kako su njezini borbeni zrakoplovi pogodili obavještajno sjedište Hamasa u enklavi, korišteno kao glavni vojni promatrački centar.

Palestinci i dalje lansiraju rakete iz Gaze, a Izrael uzvraća novim zračnim napadima. Izrael tvrdi kako su mu glavne mete lokacije koje koriste militantne skupine Hamas i Islamistički Džihad.

Dok svjetske sile ponavljaju pozive na smirivanje, val nasilja između Židova i arapske manjine nastavlja se širiti i u nekoliko izraelskih gradova, s napadima na sinagoge i arapsko-židovskim sukobima na ulicama.

Zbog eskalacije sukoba kojemu se ne nazire kraj njemačka Lufthansa, britanski British Airways i Virgin Atlantic te španjolska Iberia pridružili su se u četvrtak skupini američkih avioprijevoznika koji su otkazali letove za Tel Aviv.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi raketni napadi Svijet strahuje od eskalacije, raste broj žrtava u sukobu Izraela i Hamasa: "Namjerno ciljaju domove, 43 posto ubijenih su djeca i žene"

Letove između SAD-a i Tel Aviva srijedu navečer obustavili su United Airlines, Delta Air Lines i American Airlines.

Eskalacija nasilja u Izraelu događa se u vrijeme političke krize u toj državi, nakon što najdugovječniji premijer Netanyahu po četvrti put u dvije godine nije uspio formirati vlast.

Prošli je tjedan izraelski predsjednik Reuven Rivlin mandat za formiranje vlade stoga dao Yairu Lapidu, Netanyahuovom centrističkom suparniku, koji je osigurao ključnu podršku i islamističke stranke Ra'am.

Ta je arapska stranka nakon eskalacije nasilja odustala od pregovora o novoj vladi, no najavila da će ih nastaviti nakon što se ono smiri, prenose izraelski mediji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene