Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog prosvjeda 2014.

OSUĐENA TROJICA STUDENATA 'Učinili smo pravu stvar i ni za čim ne žalimo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sud u Hong Kongu proglasio je u četvrtak troje studentskih vođa krivima zbog prodemokratskih prosvjeda koji su 2014. paralizirali taj grad pod kineskom upravom.

Joshua Wong i Alex Crow krivi su za nazakonito okupljanje, a Nathan Law za podizanje ograde pred zgradom lokalne vlade, odlučio je sud.

Pročitajte i ovo Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece

Aktivisti još nisu odlučili hoće li se žaliti, a izricanje kazne najavljeno je za 15. kolovoza.

"Vjerujemo da smo učinili pravu stvar i ni za čim ne žalimo", rekao je Law novinarima nakon presude.

Ulične demonstracije "Occupy Central" koje su trajale 79 dana blokirale su dijelove Hong Konga i bile su najveći izazov kominističkim čelnicima u Pekingu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Policija je tada suzavcem i palicama nasrtala na aktiviste koji su tražili, ali u tome nisi uspjeli, da se za gradsku upravu mogu kandidarati svi, a ne samo kandidati koje odredi Komunistička partija.

Hong Kong je tehnički dio Kine, ali u njemu vrijede drugačiji zakoni prema načelu "jedna država, dva sustava" dogovorenim s Velikom Britanijom kada je grad vraćen Kini 19997. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene