Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grofovija Essex

Kamion strave prošao i kroz Hrvatsku? "Identifikacija žrtava mogla bi potrajati''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trideset devet osoba pronađeno je mrtvo u prikolici kamiona u industrijskom parku u Essexu, na istoku Engleske. Policija je uhitila vozača kamiona.

U industrijskoj zoni istočno od Londona u noći na srijedu pronađen je kamion s 39 ljudskih trupala, a vozač je uhićen zbog ubojstva, objavila je britanska policija. Kamion je otkriven u Graysu u Essexu, oko 35 kilometara istočno od Londona.

Prikolica kamiona ušla je u Britaniju iz Belgije, odnosno dopremljena je iz belgijske luke Zeebrugge.

Podrijetlo žrtava nije poznato ni jesu li ilegalni migranti. Identifikacija žrtava je u tijeku. Riječ je o 38 odraslih i jednom adolescentu.

Vozač kamiona, podrijetlom iz Sjeverne Irske i star 25 godina, u pritvoru je. Daily Mail navodi kako ga u Sjevernoj Irskoj zovu Mo Robinson.

Prikolicu je u luci Purfleet pokupio nekoliko minuta prije nego je policija otkrila tijela.

Policija je odbacila prvotne sumnje da je kamion u Veliku Britaniju ušao iz Irske, te je potvrđeno da je stigao iz Belgije. No, s Irskom povezuju dijelove kamiona. U kojem točno smislu, ne otkrivaju. S Irskom je kamion povezan i preko vlasnice.

Irska državljanka registrirala ga je na tvrtku u Bugarskoj. Vlasti u Sofiji kažu da je registriran 201. godine, ali da od tada u zemlji nije bio. Kojim se putevima kretao, ostaje nepoznanica.

Richard Burnett iz Udruge za cestovni prijevoz tereta, rekao je za BBC da su preminuli bili u rashlađenom dijelu kamiona. Napomenuo je kako temperature u hladnjači mogu pasti i do -25 stupnjeva, te da su uvjeti koje su prolazili, ukoliko je hladnjača bila uključena, bili užasni.

Bugarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je kamion registriran u Bugarskoj, navodi BBC.

Burnett je istaknuo da je kamion mogao doputovati trajektom iz Cherbourga u sjevernoj Francuskoj u Rosslare u Irskoj, prije nego što je produljio u Dublin kako bi se ukrcao na kamion za Wales.

Policija je pozvala svjedoke i sve koji imaju informacije o putu kamiona da ih kontaktiraju.

Britanski Daily Mail, nacrtao je rutu kojom je prošao kamion i prema toj se ruti vidi kako je kamion prošao i kroz Hrvatsku. Vlasti još nisu potvrdile cijelu rutu kamiona.

Na Twitteur se o tragediji oglasio i britanski premijer Boris Johnson napisavši da će vlasti usko surađivati s policijom Essexa kako bi se rasvjetlio ovaj događaj.

I državna tajnica Priti Patel na Twitteru je izrazila žaljenje zbog događaja. ''Šokirana sam i tužna zbog tragičnog incidenta. Policija Essexa uhitila je jednu osobu i sada im moramo prepustiti istragu'', napisala je Patel.

U kolovozu 2015., 71 migrant podrijetlom iz Sirije, Iraka i Afganistana pronađen je mrtav u kamionu hladnjači u Austriji. Vlasti su razotkrile mrežu krijumčara ljudima koju je vodio Afganistanac u dobi od tridesetak godina. Žrtve su htjele otići u Njemačku, a ukrcane su u Mađarskoj nedaleko od granice sa Srbijom.

Nagurani u samo 14 metara četvornih, ugušili su se u manje od tri sata. Kamion je pronađen sutradan napušten na rubu austrijske autoceste u blizini Parndorfa, na mađarskoj granici. Mađarsko pravosuđe osudilo je na doživotni zatvor četvoricu glavnih krijumčara iz te mreže. (MT/Hina, BBC, Daliy Mail)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene